"Árnyék vetült": A Sputnik is arról ír, hogy Orbán májusban helikoptereket engedne át Ukrajnába

"Árnyék vetült": A Sputnik is arról ír, hogy Orbán májusban helikoptereket engedne át Ukrajnába

Az Orbán-kormány pávatánca úgy néz ki kezd feltűnni Moszkvában is, legalábbis a Sputnyik Rádió rovatvezetője, Oleg Obukhov szerkesztőségi jegyzete (március 14.) az elmúlt két napban szépen végigszaladt az orosz állami propagandagépezetén.

Az orosz média is az Egyesült Államokból a napokban kiszivárgott Pentagon-iratokat taglalja, és ennek keretében a hivatkozott cikknek a már a címében leszögezik:

"Árnyék vetődött Budapestre. Az amerikai védelmi minisztérium kiszivárogtatása szerint a magyarok az ukrán fegyveres erőket segítik".

Ez azért elég baljós cím, főleg annak tükrében, hogy a kiszivárgott CIA-anyagok szerint Orbán Viktor a füredi beszédében arról beszélt zártkörben a Fidesz frakcióülésén, hogy az Egyesült Államok ellenfele Magyarországnak.

A Sputnyik Rádió hírösszefoglalója a Politicora hivatkozva arról ír, hogy a kiszivárgott szigorúan titkos amerikai dokumentumok szerint Budapestnek állítólag az ukrán pilótáknak kellene átadnia hazánk légterét, hogy helikoptereket szállíthassanak Horvátországból Ukrajnába. Értesülésük szerint (amelyet egy korábbi cikkben már olvashattak)

Magyarország májusban titokban megengedheti szövetségeseinek, hogy légterét használva fegyvereket vigyenek a frontra.

A cikket jegyző Oleg Obukhov újságíró megjegyzi, hogy egyelőre nem látni erre bizonyítékot, de arról tájékoztatja az orosz nyelvű cikk olvasóit, hogy Nyugaton egyrészt képmutatónak tartják az Orbán-kormányt, másrészt úgy tartják, hogy a magyar miniszterelnök egyszerre két széket akar megülni. A cikkben azon elmélkednek, hogy Orbán Viktor valóban beleegyezett a titkos fegyverszállításba, akkor

"egyrészt jónak akar látszani Oroszország szemében, másrészt titokban azért cselekszik, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok kedvében járjon. Hogy ez mennyire igaz, az valószínűleg hamarosan kiderül. De bármit is mondjunk, valaki egyértelműen arra vágyik, hogy árnyékot vessen Budapestre, becsmérelje Magyarországot, csalással vádolja"

- mereng a lehetőségeken a Szputnyik Rádió rovatvezetője.

Az orosz újságíró jobb híján végül Orbán Viktor aznapi rádiós interjújába kapaszkodik, felidézve, hogy a magyar kormányfő gazdasági szempontból nem létező országnak nevezte Ukrajnát. Úgy véli, Orbán Viktor nem mondhatna ilyeneket, ha a kiszivárgott amerikai iratok igazak lennének a májusi fegyverszállításról, mert akkor

"helyre tették volna Orbán Viktort, és az igazsággal betömték volna a száját",

de ha az igazság Orbán Viktor oldalán áll, akkor nem kell meghajolnia Washington és Brüsszel előtt - vélekedik Oleg Obukhov.

Ha abból indulunk ki, hogy David Pressman amerikai nagykövet bejelentése után kevesebb mint egy nappal Orbán Viktor ki is lépett az orosz "kémbankból", akkor tényleg eltűnödhetünk azon, hogy már Moszkvában is a gyanú árnyéka vetül Budapestre.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlére indul a debreceni laktanyából 2022. február 26-án. - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán