Az államtitkár elismerte: az árstopok miatt emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon!

Az államtitkár elismerte: az árstopok miatt emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon!

Nem akármilyen igazságbeszéddel jelentkezett Farkas Sándor, az agrárminisztérium államtitkára ma a Parlamentben; két nagyon fontos orbáni mítoszt tépett darabokra mindössze néhány perc alatt.

Történt ugyanis, hogy Z. Kárpát Dániel napirend előtti felszólalásában kérte a kormány támogatását a konzervatívok által kidolgozott élelmiszertámogatási programhoz. A jobbikos politikus többek között arra figyelmeztetett, hogy már egy gyermeket nevelő pedagógusházaspár számára is komoly problémát jelenthet az infláció, és az, hogy többet fizetnek be adóként a gyermeknevelési cikkek után, mint amit visszakapnak családipótlék címen.

A Jobbik-Konzervatívok Nemzeti Élelmiszertámogatási Programját a kormánypárti politikusok az Országgyűlés Népjóléti bizottságában lesöpörték az asztalról: erről ITT olvashat.

Z. Kárpát Dániel arra is rávilágított, hogy a rekordszintű, a korábban 44 százalékos szintet elérő hazai élelmiszerdrágulás mögött az ársapkák állnak, ugyanis a multicégek a hatósági ár miatti vélt vagy valós veszteségüket a rendelkezésükre álló hat-hétezer termék árába építették be, és

mivel nem volt semmilyen állami kontroll, megállíthatatlanná vált az áremelkedés.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője felidézte, hogy amikor a Gazdasági Versenyhivatal elkezdte vizsgálni a tejtermékek során tapasztalható árképzést, a multik hirtelen akciózásokba kezdtek, és 30-40 százalékkal is csökkentették az árakat.

Ezután jött Farkas Sándor, aki előbb a papírjából felolvasta a szankciós inflációs paneleket, majd a saját gondolatait osztotta meg a képviselőtársaival.

A kormánypárti politikus közölte, egyetért Z. Kárpát Dániellel.

Az államtitkár is úgy látja, hogy az árstopok miatt emelkedtek az élelmiszerárak, mert a hatósági ár során elkönyvelt veszteséget a nagy áruházláncok beépítették a többi árucikk árába.

Az áremelésekkel "kompenzáltak" a cégek - mondta.

Odáig, ment hogy szerinte ebben a helyzetben már

"a büntetés kevés",

és nem is mindig a büntetés hozza meg az eredményt, hanem megfelelő feltételeket kell teremteni - magyarázta Farkas Sándor.

De nemcsak az ársapkákkal kapcsolatos orbáni mítoszt tépte szét az államtitkár (emlékezetes, a magyar miniszterelnök a tavaly decemberi nemzetközi sajtótájékoztatóján így értékelte a helyzetet: "Ott kétségeim vannak, amikor az ársapkáról beszélünk, azt nehéz egy magamfajta jogásznak belátni, hogyha valaminek korlátozom az árát, akkor az miért vezet áremelkedéshez."), odavágott az orbáni reménynek is, miszerint évvégére csökken az infláció, és könnyebb lesz a megélhetés. Farkas Sándor szerint ugyanis

nincs arra esély, hogy az árak visszatérjenek a 2019-20-as szintre,

még ha olcsóbb is az élelmiszer, a csomagalóanyagok ára miatt nem lesz érdemi változás.

Egyébként hónap közepén lesz kormánydöntés az ársapkák esetleges kivezetéséről - hangzott még el.

Címlapkép: A LIDL kereskedelmi áruházlánc üzlete a Rákóczi út 48-50 szám alatti árkádsoron, melynek helyén működött az úgynevezett éjjel-nappali KÖZÉRT (Községi Élelmiszer Kereskedelmi Rt) Csemege Áruház - MTVA/Bizományosi: Róka László