Az alsózsolcaiak után a sóskútiak sem kérnek az akkumulátorüzemből: több százan tiltakoztak

Az alsózsolcaiak után a sóskútiak sem kérnek az akkumulátorüzemből: több százan tiltakoztak

Az alternatív közmeghallgatáson Sóskút polgármestere nem is vett részt. König Ferenc nevét pfujjolás fogadta. A sóskútiak helyi népszavazással parancsolnának megálljt a veszélyes üzemnek.

Sóskúton szerdán este több százan gyűltek össze tiltakozni az Andrada akkufeldolgozója ellen – számolt be a hvg.hu.

A szlovén Andrada-csoport Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozója miatt a civilek beadtak egy helyi népszavazási kérdést is:

Szeretné, ha a település közigazgatási határain belül akkumulátor-feldolgozó épüljön?

Az eredeti ötlet szerint a 60 ezer négyzetméteres, 40 tonna veszélyes hulladékkal dolgozó akkumulátor-feldolgozó Alsózsolcán létesült volna, de a helyi lakosság intenzív ellenállása (majdnem megverték az Andrada képviselőit - a szerk.) eredményre vezetett, és a befektetők kénytelenek voltak másik helyet keresni. Így döntöttek Sóskút mellett.

Szerda estére „alternatív közmeghallgatást” szervezett a településre az LMP, amin több száz ember jelent meg. Annyira sokan tartották fontosnak a község jövőjét meghatározó ügyet, hogy az eseménynek helyt adó lovasközpont termébe nem férnek be, a kint rekedtek a nyitott ablakokba rakott hangfalakon követhették a beszélgetést.

A közmeghallgatás attól volt alternatív, hogy azt nem az önkormányzat szervezte, és azon sem a település polgármestere, König Ferenc, sem az akkumulátor-feldolgozóért felelős Andrada-csoport képviselői nem vettek részt. „Az Andrada szerdán délután három órakor, míg König negyed ötkor jelezte, hogy nem jön el” – mondta el az egybegyűlteknek Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere.

König Ferenc jelen sem lévő sóskúti polgármester nevét a teremben pfujjolás fogadta. Az akkugyárat ellenző, a fórumon megjelenő érdi polgármester, Csőzik László vastapsot kapott.

A szintén érintett, közeli település, Tárnok polgármestere, Lukács László, is eljött, őt is pozitívan fogadta a tömeg. König Ferenc csak jövő keddre szervezett lakossági fórumot, de onnan a nem sóskúti lakosokat kizárják, így a sajtó sem vehet rajta részt.

(Címlapkép: Tetlák Örs/facebook)

Közben az is kiderült, hogy

a kínai BYD akkumulátorgyárat is építtet a Szegedre tervezett autógyára közelében.