Az egész világ a Pressman-szankciókat várja, de Orbán Viktor hallgat, Szijjártó Péter pedig Moszkvából üzent

Az egész világ a Pressman-szankciókat várja, de Orbán Viktor hallgat, Szijjártó Péter pedig Moszkvából üzent

Egészen szürreális nap köszöntött ma Magyarországra. Az Egyesült Államok példátlan módon plakátkampányba kezdett Magyarországon, hogy ellensúlyozza az Orbán-kormány eddigi oroszbarát "békepropagandáját", illetve az is kiderült, hogy az amerikai nagykövet, David Pressman nemzetközi, angolnyelvű, ugyanakkor szűkkörű sajtótájékkoztatót is tart a nagykövetségen - megjelölt téma nélkül.

A szokatlan eljárás is azt feltételezi, hogy Washingtonnak elege lett a pávatáncból, és valamiféle szankciókkal, magyar politikai és gazdasági vezetők esetleges kitiltásával, de fellép az Orbán-kormánnyal szemben.

Erre utalhat az is, hogy a kiszivárgott Pentagon-iratok szerint magyar döntéshozókat is megfigyelt az amerikai titkosszolgálat - nem lenne meglepő, ha orosz kapcsolatokra bukkantak volna. Jellemző, hogy miközben hazánkban megkezdődött a "Ruszkik haza!" plakátkampány, a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter épp Moszkvában tárgyalt, s nem az energiafüggetlenségről, hanem további hosszútávú szerződésekkel kötötte hozzá hazánkat az Ukrajnát megtámadó, az Európával gyakorlatilag harcban álló Oroszországgal.

S az már csak hab a tortán, hogy ma nagy titokban hazánkban tárgyal Szergej Alejnyik, Fehéroroszország külügyminisztere is.

Szóval, mit tesz egy miniszterelnök, ha országára - úgymond - rászáll az Egyesült Államok?

Azt gondolhatnánk, hogy próbálja menteni a menthetőt, vagy legalább javítaná a tárgyaló pozícióit.

De Orbán Viktort nem ilyen fából faragták!

Közvetlenül nem reagált David Pressman mai bejelentésére, azonban ma reggel egy újabb videóval jelentkezett, amiben ismét hangsúlyozta, az Orbán-kormány számára nem elvárás, hogy az oroszok kivonuljanak a megszállt területekről.

Kemény lesz a mai nap.