Balog Zoltánt bírálta a lelkész, pitiáner húzással bosszulta meg az egyház

Balog Zoltánt bírálta a lelkész, pitiáner húzással bosszulta meg az egyház

A Dunamelléki Református Egyházkerület kivárta a megfelelő alkalmat, hogy "jó keresztény" módjára megtorolják a „sérelmet”.

Miután februárban kiderült, hogy Balog Zoltán volt fideszes miniszter, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke Novák Katalin államfő tanácsadójaként kegyelemre javasolta a bicskei pedofilügyben jogerősen elítélt K. Endre igazgatóhelyettest, Csűrös András gyömrői református lelkész bejelentette: jövedelme egy részét felajánlja az áldozatoknak, mindaddig, amíg Balog hivatalában marad – írja a Népszava.

Balog ugyan lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, de a püspökségről nem hajlandó.

Az egyházkerület nem felejt: kicsinyes bosszút álltak a lelkészen

Csűrös András „bűnét” hónapokkal később torolták meg. A lap úgy tudja, hogy a közelmúltban, a gyömrői református templomban tartott istentisztelet alkalmával egy presbiter olvasta fel a dunamelléki egyházkerület levelét, amely arról értesítette Csűrös Andrást:

az egyházkerületben „tartalék szolgálati gépkocsi elkülönítésére kerül sor” annak érdekében, hogy szükséghelyzet esetén az érintett lelkipásztornak „átmeneti segítséget nyújthassunk határozott időtartamra”.

A levélben kifejtették, hogy új kocsit nem tudnak venni, a tartalék járműre viszont azonnal szükség van.

Ezért kérték meg Csűröst, hogy a használatában lévő autót mielőbb adja át. Ez meg is történt; a lelkészi szolgálat teljesítése autó nélkül nehézkes, amivel nyilván az egyházkerület is tisztában van.

Ugyan a hivatalos indoklásban nem szerepelt, hogy Csűrös Andrással szemben retorziót alkalmaztak, nem nagyon lehet ezt máshogy értelmezni.

Főleg, hogy Balog szeretett egyháza már másokkal is próbált példát statuálni.

Nem ez az első alkalom

Csűrös esete nem egyedi. Többeknek is számolniuk kellett a következményekkel, miután nyíltan kimondták, hogy Balog Zoltán méltatlanná vált a püspöki tisztségre. Vargha Anikó tököli kántortól saját gyülekezetének presbitériuma vált meg, Thoma László gazdagréti lelkész félállású adjunktusi szerződését pedig nem hosszabbította meg a Károli Gáspár Református Egyetem.

És ott van még Tarr Zoltán református lelkész, aki a Tisza Párt egyik rendezvényén követelte Balog lemondását. Ezt követően elbocsátották munkahelyéről, egy minisztériumi háttérintézményből, ahol a próbaidejét töltötte.

(Címlapkép: MTI/Lakatos Peter)