Feljelentették Balog Zoltánt a reformátusok, letudta egy ejnye-bejnyével az egyház

Feljelentették Balog Zoltánt a reformátusok, letudta egy ejnye-bejnyével az egyház

A kegyelmi ügyben kulcsszerepet játszó Balogot a református egyház tíz tagja jelentette fel a zsinati bíróságon még áprilisban. Két hónap maszatolás után végre megérkezett a határozat.

A következő döntés született: az egyház Zsinati Bíróságának Elnöksége intésben részesítette Balog Zoltán püspököt, és határozatában felhívja, hogy szolgálati viszonya alatt nagyobb körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek társadalmi megítélése kényes – számol be a Telex. Vagyis

Az egykor az Orbán-kormányban miniszterséget viselő Balog Zoltánnak ezúttal nem kellett kimosakodnia, szeretett egyháza maga mosdatta ki.

A feljelentők között volt Vargha Anikó, egykori tököli kántor, akit azután távolítottak el, hogy kritizálni merészelte a még mindig püspökként páváskodó Balogot. Vargha korábban a feljelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy Balog Zoltánnak a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania, mert

szégyent hozott az egyházra, az egyház nevében avatkozott be az állam dolgába, mi pedig most szégyenkezünk azért, mert reformátusok vagyunk.”

Annak ellenére, hogy a református egyházban rengetegen felháborodtak a fideszes kapcsolatokkal bíró Balog közbenjárásán, továbbra is kirobbanthatatlannak tűnik a püspöki székből. Erre kontrázott rá most a zsinat. Vargha Anikó a Szemléleknek adott interjújában beszél arról, hogy a megintés valami csekély cselekedet után járó büntetés - egy pedofil segítőjének a kegyelem kijárása nyilvánvalóan nem ez a kategória.

„Nem tudom, a református egyháznál mi számít komolynak, ha a köztársasági elnök bukása, az államot irányító párt EP-listavezetőjének politikai visszavonulása, és egy több százezres Hősök terei tüntetés náluk csak a csekély társadalmi következmény szintjét üti meg”

– mondta Vargha. A jelek szerint az egyház rövidre akarta zárni az ügyet, mert intés esetén nem kell nyomozni és fellebbezni sem lehet ellene. Ráadásul az időzítés is kiváló: a határozatot két hónapos késéssel postázták ki a feljelentést tevőknek. Vargha szerint

„ez az eljárás így tisztességtelennek, színtiszta időhúzásnak tűnik: feltehetőleg megvárták a júliusi uborkaszezont, amikor a többség inkább a nyaralásra összpontosít”.

Mint elmondta, a bizottság a határozatban azzal érvelt, hogy Balog Zoltán politikai hibát vétett, viszont ez szerinte sántít, hiszen ekkor Balognak már csak egyházi szerepe volt, nem politikai.

Az más kérdés, hogy a Fidesz-közeli püspök mennyire folyt bele állami ügyekbe a bukott köztársasági elnök, Novák Katalin révén.

(Címlapkép: MTI/Kiss Gábor)