Béke? Ugyan! Az Orbán-kormány azt sem meri kimondani, hogy Putyin tankjai hagyják el Ukrajnát

Béke? Ugyan! Az Orbán-kormány azt sem meri kimondani, hogy Putyin tankjai hagyják el Ukrajnát

Különös kísérletbe kezdett Balassa Péter tegnap a Parlamentben. A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője ugyanis megpróbálta kideríteni, hogy az Orbán-kormánynak van-e bármilyen álláspontja azzal kapcsolatban, hogy az orosz csapatoknak el kell-e hagyniuk Ukrajna területét a béke érdekében.

A konzervatív politikus idézte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, aki március 13-án az Indexnek azt "a felelőtlen nyilatkozatot" tette, hogy

"a Nyugat mindenkit bele akar préselni a háborúba, és ma Európában már ott tartunk, hogy szinte elfogyott a béketábor és mindenki háborúra készül. Kivéve minket, magyarokat."

Balassa Péter leszögezte:

"mindenki békét akar. Mindenki békét akar ebben a teremben és egész Európában is".

Ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarország biztonságát csak Európa garantálja. A Fidesz viszont belpolitikai kérdést csinál a kérdésből, kritizálta a kormánypártok "békejavaslatát" is, hangsúlyozva, hogy leszavazták az igazságos békére vonatkozó jobbikos módosítókat.

Emlékezetes, a Konzervatívok egy külön pontot rendeltek volna a kormánypárti dokumentumhoz, amelyben az oroszokat felszólították az ukrán területekről való visszavonulástól:

"A magyar Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy összhangban az ENSZ Közgyűlésének határozatával és a Vatikán álláspontjával, álljon ki a magyar polgárok biztonságát szavatoló tartós és igazságos béke mellett. Ennek érdekében szólítsa fel a putyini Oroszországot, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna területéről, hiszen agresszív támadása okozta a háborút".

Ugyanakkor Balassa Péter szerint

a kormány javaslata azt is eredményezheti, hogy ismét vasfüggöny gördül hazánkra, és mi a keleti oldalra kerülhetnek.

Az ellenzéki képviselő mindezek alapján arra volt kíváncsi, hogy elfogadható-e az Orbán-kormány számára, hogy orosz csapatok maradnak Ukrajna területén, hangsúlyozva, hogy a Jobbik-Konzervatívok szerint alapvető, hogy az igazságos béke feltétele az oroszok kivonulása Ukrajnából.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem volt jelen az Országházban, ezért helyettesére, Vargha Tamás államtitkárra várt a feladat, hogy végre elárulja, Orbán Viktor hogyan képzeli el az orosz birodalmi törekvések végét; avagy mi legyen Putyin tankjaival.

Nem derült ki. Sőt, Vargha Tamás szenvtelenül még arról is beszélt, hogy városában, Székesfehérvárott milyen sok ukrajnai-kárpátaljai menekült dolgozik.

Nyilván felhozta azt is, hogy aki fegyvereket szállít, az pártolja a háborút, és a harmadik világháborút kockáztatja, de arról egy szót sem szólt, hogy milyen érdekel támogathatja azt valaki, hogy katonai megszállás alatt maradjon Ukrajna egy része.

Beszámoltunk róla, hogy még az Orbánék által ünnepelt olasz miniszterelnök,

Giorgia Meloni szerint sem béke az, amit Orbán Viktor akar.