A szíriai rezsim pénzembere és egy nemzetközi bűnszervezet tagja is letelepedési kötvényhez jutott

Mégsem volt elég alapos az átvilágítás.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól többször próbálták már megszerezni a kötvényprogram által hazánkba jutó személyek neveit, ám adatvédelmi okokra hivatkozva nem adtak ki róluk információkat. Két hónappal ezelőtt azonban egy ismeretlen forrás egy listát juttatott el a 444 szerkesztőségébe, amin olyan nevek szerepeltek, akik a levél írója szerint részt vettek a magyar kötvényprogramban.

A portál utána nézett a listán szereplő neveknek és két olyan személyt talált közöttük, akiknek tevékenysége okot adhatna arra, hogy fennakadjanak a nemzetbiztonsági átvilágítás rostáján.

Az egyikőjük Salmo Bazkka, akit az olasz hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi, pénzmosással foglalkozó bűnszervezet tagja, akit a lap gyanúja szerint tavaly novemberben a Terrorelhárítási Központ fogott el egy rajtaütés során 143 millió forint értékű készpénzt és három kilogramm aranyékszer társaságában.

A rajtaütéshez az olasz hatóságok még 2015-ben indított nyomozása vezetett, akik egy a radikális iszlamistákhoz kötődő nemzetközi bűnhálózatot derítettek fel. A bűncselekményben érintett férfi egy rokona úgy tudja, Bazkka már Olaszországban van, a Legfőbb Ügyészség állítása szerint ugyanis Magyarországon nem indult ellene eljárás, csak az olasz hatóságok kérését teljesítették az üggyel kapcsolatban.

Bazkka egyébkén már 20 éve üzletelt Pesten és négy hónappal a letelepedési kötvényprogram indulása előtt vásárolt egy házat Pesterzsébeten, ahova új ruhaeladó cégét is bejegyeztette, aminek társtulajdonosa volt Alaa Bazkka és Mohamad Bazzka, akiket később az olasz hatóságok szintén a bűnszervezet tagjaiként neveztek meg.

A másik férfi egy Atiya Khoury nevű szír állampolgár, aki ellen az amerikaiak 2016-ban szankciókat léptettek életbe, miután kiderült, hogy ő az Aszad-rezsim egyik legfontosabb pénzembere, akit emberi jogi jogsértések miatt is felelősség terhel.

A szankciós dokumentumok szerint Atiya Khoury készpénzt mozgat Szíria, Libanon és Oroszország között a szír jegybank elnökének utasításai alapján, valamint Bassar al Asszad milliárdos unokaöccsének, Rami Makhlouf cégbirodalmának irányításában is részt vállal.

Mindkét férfi családjával együtt érkezett Magyarországra.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója március elején adott tájékoztatást a honvédelmi és rendészeti bizottságnak arról, hogy a kötvényigénylési eljárások biztonsági szempontból rendben zajlottak, a Belügyminisztérium pedig korábban arról tájékoztatott, hogy a vásárlást kezdeményezőknek négyszeres szűrőn kellett átesniük. Ezeknek az információknak ellentmond a 444-nek nyilatkozó több, a folyamatot ismerő forrás szava, akik arról beszéltek, hogy a cégek a nemzetbiztonsági átvilágítást formalitásként, egy kötelező bürokratikus eljárásként kezelték, hiszen a kötvényprogramban résztvevő külföldiek mennyisége miatt nem is folyhatott valódi felderítés.

Bevett gyakorlat volt, hogy a kérelmező nevét végigfuttatták a nemzetközi körözési adatbázisokon és ha azokon nem szerepelt, nyélbe is üthették az üzletet. A hatósági vonalon dolgozó informátor szerint ezzel csak az a probléma, hogy a valódi kockázatot nem szűri ki, hiszen aki egy ilyen listán szerepel az alapból nem is jelentkezik kötvényprogramba, aki viszont nem, azoknak kapcsolatait és pénzük eredetét a származási országban működő magyar követségeken dolgozó szakembereknek alaposan fel kellett volna térképezniük.

Hiába tárta fel a sajtó a szabálytalanságokat, az ügyészség nem nyomoz a letelepedési kötvények ügyében

A lap a Transparency International Magyarországgal közösen nyert adatigénylési pert és kapta meg a részletes dokumenetumokat az üggyel kapcsolatban. Mint írták, az iratok áttekintése során számtalan szabálytalanságot találtak, végső soron egyetlen vállalkozás esetében sem volt hibamentes az engedélyeztetési procedúra.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője és a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja szerint ismét bebizonyosodott, hogy a letelepedési kötvények segítségével Magyarországra érkező harmadik ország állampolgárai óriási biztonsági kockázatot jelentenek hazánkra. Szerinte nyilvánvaló, hogy a Fidesz velejéig korrupt politikusai pénzért bármikor eladják az országot és a magyar emberek biztonságát.

A nemzetbiztonsági átvilágítás a kötvényesek és családtagjaik szűrése tekintetében megbukott, haladéktalan és rendszerszintű átalakítást kíván.

A politikus hozzátette: a Jobbiknak kezdettől fogva igaza volt, amikor a letelepedési kötvények azonnali megszüntetését követelte, amely óriási nemzetbiztonsági kockázat és anyagi ráfizetés Magyarországra nézve.

Azzal, hogy a Németh Szilárd vezette fideszes képviselők bojkottálják és ellehetetlenítik a nemzetbiztonsági bizottság munkáját, törvény által előírt kontrollját a titkosszolgálatok felett, csak azt bizonyítják, hogy botrányok és a problémák valósak.

Németh Szilárdot nem hatja meg az FBI, nem megy el a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésére

Molnár Zsolt csütörtök reggelre hívta össze a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését, hogy az elmúlt napokban felmerült ügyekről - mint például a hazánkból kiutasított orosz diplomata - haladéktalanul tájékozódhassanak. A kormánypárti politikusok már jelezték is, hogy nem mennek be és nem végzik a munkájukat, így a bizottság MSZP-s elnöke nem reménykedhet érdemi tájékoztatásban.

"Ha a választók bizalmából, a Jobbik felhatalmazást kap az ország vezetésére, megszüntetjük a kötvénybizniszt, a korrupt fideszes politikusokat azonnal elszámoltatjuk, a kockázatot jelentő személyeket haladéktalanul kiutasítjuk az országból és átadjuk őket a megfelelő hatóságoknak" - szögezte le a párt képviselője.