Pedagógusok és diákok demonstráltak a szebb napokat is megélt Emmi épületénél

Pedagógusok és diákok demonstráltak a szebb napokat is megélt Emmi épületénél

Megtartották élőképes demonstrációjukat a pedagógusok szombat délelőtt Budapesten. Mintegy százan vonultak az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utca épülete elé, ahol tanárok, oktatási dolgozók, szülők és diákok különféle színű táblákat felemelve érzékeltették, mennyire elöregedetté vált a pedagógustársadalom - írja beszámolójában a Mérce.

Élőképpel demonstrálnak a pedagógusok az egykori Emmi épülete előtt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közösségi oldalán hirdette meg a rendhagyó demonstrációt, amire nemcsak a tanárokat, hanem mindenkit várnak. Több látványos élőképet tervezünk, amelyhez anyagokat a PDSZ biztosít, viszont jó sok résztvevőre lesz szükség.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett, „Hanyas vagy?” címre hallgató tüntetéssel alapvetően arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy

jövőre az 50 százalékot is elérheti hazánkban az 50 év feletti pedagógusok aránya.

Az élőképes eseményen Szűcs Tamás, a PDSZ volt elnöke arról beszélt, hogy ez nem valaminek a zárása, hiába vagyunk a tanév végén, ez egy rendezvény a sorban. Szerinte a kormány alakulását látva úgy tűnik, hogy további hasonló rendezvényekre lesz szükség. Nem ez fogja megváltani a világot; ám összességében azért vannak itt, hogy felülnézetből megmutassák, hogy mekkora a gond - fűzte hozzá.

A magasba emelt táblák színe illusztrálta, milyen életkori helyzet jellemzi a tanári hivatást. Heten emelték fel a 30 év alattiakat jelképező kék színt, a 30-40 közti korosztályból 14-en sárga cédulát mutattak fel. A 40 és 50 év közöttieket jelképezve 32 ember emelte fel a zöld lapot, továbbá az ötven felettiek arányát jelezve 47-en tartották a magasba a piros színű cédulát.

Az élő diagramot alkotó sokaság rámutatott arra, hogy a tanári hivatás anyagi és erkölcsi szintje az utolsók között van, de kitértek más szakmák problémáira is.