Dudás újra benyújtotta javaslatát, hogy SZÉP-kártyával is lehessen hideg élelmiszert vásárolni

Dudás újra benyújtotta javaslatát, hogy SZÉP-kártyával is lehessen hideg élelmiszert vásárolni

Bár tavaly az Orbán-kormány egy rövid időre, augusztustól év végig bevezette, azóta síri csend honol az intézkedés körül, így egyelőre megint nem lehet SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni. A Jobbik-Konzervatívok alelnöke változtatna a helyzeten.

Dudás Róbert, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke több mint egy éve foglalkozik a SZÉP-kártya ügyével. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője több alkalommal is benyújtotta pártja azon javaslatát, hogy töröljék el a SZÉP-kártyát élelmiszerboltban is lehessen használni. Emlékezetes, Orbánék mindannyiszor elutasították, majd saját ötletként tálalva bevezették. Csakhogy az intézkedés augusztus 1-től év végéig szólt, azaz idén - legalábbis egyelőre - ismét nem lehet hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával.

Dudás ezért február 6-án ismét benyújtotta az erről szóló jobbikos határozati javaslatot.

Mint írja:

A magas élelmiszerárak és a jelenlegi gazdasági körülmények következtében sok ezer magyar család került nehéz anyagi helyzetbe, így elengedhetetlenné vált az állami segítségnyújtás.

Dudás Róbert a határozati javaslat indoklásában kifejtette: Magyarországon a tavalyi Európa-rekorder áremelkedések miatt egyre nagyobb veszélybe került az emberek és a családok megélhetése, a kormány hibás válságkezelése pedig csak olaj volt a tűzre. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint 2023-ban 17,6 százalékos volt a fogyasztói drágulás és 25,9 százalékos az élelmiszer-infláció.

Két év alatt sajnos több mint 50 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, mindeközben a hazai nettó átlagkereset egy év alatt csupán 14 százalékkal

- mutatott rá.

A konzervatív párt politikusa felidézte: A kormányzat tavaly december 31-ig biztosította, hogy a SZÉP-kártyán található összegek hideg élelmiszer vásárlására is felhasználhatók legyenek, pedig nagyon sok élelmiszerüzlet csatlakozott az elfogadóhelyi hálózatokhoz, és nagyon sok családnak nyújtott ez a lehetőség jól érezhető segítséget.

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke arra is kitért, hogy az OTP Bank SZÉP-kártya forgalommal kapcsolatos adatai szerint 2023 augusztusa és novembere között 26 milliárd forinttal költöttek többet a kártyabirtokosok, ebből 21 milliárdot hagytak az élelmiszerboltokban.

Fontos az is, hogy

bár 2023-ban a kártyabirtokosok elköltöttek nagyságrendileg összesen 380 milliárd forintot, de 80 milliárd forintot hoztak magukkal tovább 2024-re.

A Jobbik-Konzervatívok szerint az állam kötelessége, hogy minden eszközzel segítse a magyar embereket, ezért javasoljuk, hogy teremtsék meg annak lehetőségét, hogy jelen gazdasági helyzetben a magyar családok a SZÉP-kártyát újra felhasználhassák hideg élelmiszer vásárlására.

Ez egy válságoktól mentes időszakban is különösen fontos lépés lenne; jelenleg pedig, amikor Magyarországon az élelmiszerárak majdnem elérték az uniós átlagot, a bérek viszont csak a 40 százalékot, nélkülözhetetlen

- írja a dokumentumban Dudás Róbert.

A jobbikos javaslat ezen a linken olvasható el.

(Címlapkép: MTI)