Jobbik-Konzervatívok: Január 1-től is lehessen SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni!

Jobbik-Konzervatívok: Január 1-től is lehessen SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni!

Az ellenzéki párt képviselője, Dudás Róbert felszólítja a kormányt, hogy hosszabbítsák meg ezt az intézkedést. Szerinte a magyarok, ha tehetnék, szívesen költenének vendéglátásra, szállodára ezt a pénzt, de élelmiszerre nagyobb szükségük van.

A Fidesz-kormány január 1-i hatállyal eltörölte azt a lehetőséget, hogy a SZÉP-kártyákkal ne csak a vendéglátásban, illetve szállásért lehessen fizetni, hanem hideg élelmiszert is lehessen vásárolni, pedig nagy segítség volt ez a kispénzű magyar családoknak. A téma jobbikos felelőse, Dudás Róbert ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót pénteken.

Dudás Róbert több mint egy éve foglalkozik a SZÉP-kártya ügyével. Többször benyújtotta a Jobbik-Konzervatívok azon javaslatát, miszerint töröljék el a SZÉP-kártya zsebeit, és a rajta lévő pénzt bármelyik kategóriában fel lehessen használni. Ennek a javaslatnak volt a része az is, hogy élelmiszerboltban is lehessen használni a SZÉP-kártyát.

Orbánék mindannyiszor elutasították, majd saját ötletként tálalva bevezették:

Miután legutoljára elutsították, még ugyanaznap délután a kormány rendeletben kihirdette, hogy augusztus 1-től hideg élelmiszer vásárlására is lehessen használni

– mutatott rá a Fidesz visszás kormányzási módszerére Dudás Róbert.

Hozzátette: Gulyás Gergely akkor azzal indokolta ezt, hogya rekordmagas inflációs környezet az, ami indokolttá teszi ezt az intézkedést. A helyzet nem változott, európai szinten most is rekordmagas infláció van Magyarországon, a kormány mégis kivezeti ezt a könnyítést. „Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció, legalacsonyabbak a bérek, legmagasabbak az adóterhek, januártól 41 forinttal növelik az üzemanyagok árát, ami persze beépül az élelmiszerek árába is” — sorolta Dudás azokat a tényezőket, amik a hosszabítást indkolnák.

Az OTP-nél az elmúlt negyedévben 26 milliárd forinttal több SZÉP-kártya forgalom volt elkönyvelve, mint az azt megelőző évben, és ebből 21 milliárd forint volt élelmiszer, tehát hideg élelmiszer vásárlására költötték az emberek — magyarázta a jobbikos politikus. Szerinte mind az emberi, mind a gazdasági, sőt a politikai logika is azt mondja, hogy ezt az intézkedést fenn kell tartani. Rámutatott: egyedül a szállodaipar irányából érkező lobbi van más állásponton.

Az emberek lehet, hogy szeretnék szállodákban elkölteni a pénzüket, de nem tehetik meg, mert élelmiszerre van szükségük.

Dudás Róbert arra kéri a kományt, hogy az intézkedést vezesse vissza, és január 1-től tegye újra lehetővé a SZÉP-kártyával való hideg élelmiszer vásárlást. Orbán Viktorhoz fordul levélben még karácsony előtt:

Bízom benne, hogy így az adventi időszakban belátja, hogy ez nagyon fontos intézkedés lenne. Legyen ez az ő ajándéka többmillió magyar dolgozónak!

A Jobbik-Konzervatívok képviselője leszögezte: amennyiben érvei nem találnak megértő fülekre a Fidesz részéről, akkor a tavaszi ülészszakban a parlamentben fogjak továbbvinni az ügyet.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)