Rendre leszavazták a fideszesek, most mégis saját intézkedésként vezetik be a Jobbik javaslatát

Rendre leszavazták a fideszesek, most mégis saját intézkedésként vezetik be a Jobbik javaslatát

Régi fideszes recept szerint a kormány sajátjaként vezeti be, hogy a SZÉP-kártya a hideg élelmiszerekre is kiterjedjen, miután Dudás Róbert több mint fél éve sürgeti azt.

3 igen és 12 nem mellett szavazta le a kormánytöbbség azt a jobbikos javaslatot, amelyik arra irányult, hogy a SZÉP-kártya felhasználását a hideg élelmiszerekre is kiterjessze. Ez még májusban történt a Gazdasági bizottság ülésén, amikor a fideszes képviselők hibásnak nevezték Dudás Róbert ötletét, holott ez már egy kipróbált intézkedés volt, ami valóban segítséget jelentett sok magyar család számára. A Jobbik-Konzervatívok parlamenti képviselője azonban először több mint fél évvel ezelőtt is javasolta ugyanezt, ám hiába.

A bizottságban elnöklő fideszes Bánki Erik legutóbb a Covid miatt elrendelt veszélyhelyzet elmúlta miatt utasította el az ellenzéki politikus javaslatát, a szintén fideszes Szatmáry Kristóf pedig arra hivatkozott, hogy a SZÉP-kártya a turizmus és vendéglátás célzott támogatására szolgál.

Ehhez képest mostanra a kormány meggondolhatta magát, ugyanis Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón bejelentette,

mégis lehetővé teszik azt, hogy hideg élelem is vásárolható legyen SZÉP-kártyával augusztus 1-jétől december 31-ig.

Végül tehát leporolta és megfogadta a Jobbik SZÉP-kártyával kapcsolatos javaslatát az Orbán-kormány.

Ezt a megszokott pálfordulást a Jobbik úgy értékelte: "Végre nem közpénzt, hanem egy kiváló jobbik-konzervatívos javaslatot lopott el a kormány". Az ellenzéki párt azt is leszögezte, alapvetően sikerként értékelik a döntést, de további javaslataikat is a kormányzat figyelmébe ajánlják: csökkenteni kell az áfát az üzemanyagoknál és az élelmiszereknél, meg kell szüntetni az árstopokat, valamint haladéktalanul meg kell emelni a béreket.

(Címlapkép: Dudás Róbert a Gazdasági bizottságban - N1TV)