Cáfolták, hogy önkénteseket keresnek az intenzív osztályokra

Cáfolták, hogy önkénteseket keresnek az intenzív osztályokra

Három-négy órás tréninget szervez a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete azoknak, akik egészségügyi szakképesítés nélkül segítenének a covidosokat ellátó osztályokon - számol be róla a 444.hu.

Rezidens Szövetség: "A magyar egészségügyben nincsenek inasok"

A Magyar Rezidens Szövetség is reagált Orbán Viktor miniszterelnök pénteki interjújára, melyben a miniszterelnök inasoknak nevezte a rezidenseket. "A magyar egészségügyben nincsenek inasok" - szögezték le. Mint írták, a magyar egészségügyben nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók vannak.

A gyorstalpaló tanfolyamra fiatal, fizikailag és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen emberek jelentkezését várják, akik egy meghatározott megyei kórházban képesek védőfelszerelésben, nehéz körülmények között dolgozni. Elsődlegesen már beoltott vagy az elmúlt hat hónapban a betegségen átesett jelentkezőket keresnek.

A képzés során a következő ismereteket lehet elsajátítani:

  • Alapismeretek a COVID betegségről
  • A védőfelszerelések helyes használata
  • A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése
  • Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése
  • Fekvő, ülő beteg itatása, etetése
  •  Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben
  • Ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál
Frissítés (21:28) A Semmelweis Egyetem felhívása időközben eltűnt a honlapról, ám kiderült, mi ennek az oka:

Az 444-nek küldött válaszában egyetem azt írta, azért törölték a felhívást, mert azt valójában tavaly tavasszal tették közzé, de most sokan megosztották a közösségi médiában, aktuálisként értelmezve. Ilyen típusú, nyílt önkéntestoborzás most nincs náluk, házon belüli viszont igen: 

"Ugyan az egyetem dékánjai múlt héten hirdették meg, hogy az egyetemen dolgozó nem klinikus orvosok és gyógyszerészek jelentkezését várják, a brit vírusmutáció okozta megnövekedett esetszám és a prevenciós, a diagnosztikus és a betegellátással összefüggő feladatok számának növekedése miatt, de az itt jelentkezők is az egyetem más, COVID-ellátásban érintett klinikájára kerülnek. A Semmelweis Egyetemen, mint a legnagyobb hazai COVID-ellátó egészségügyi intézményben az EMMI miniszter utasításában foglaltak szerinti a betegellátás folyamatos."