Egyelőre nem ismert, hány vendégmunkást hozhatnak hazánkba a Fidesz-kormány által felhatalmazott cégek

Egyelőre nem ismert, hány vendégmunkást hozhatnak hazánkba a Fidesz-kormány által felhatalmazott cégek

A Jobbik frakcióvezetőjének kérdésére válaszoló fideszes államtitkár a migránsmunkások számát szabályozó rendeletről és kvótáról beszélt, de konkrét adatot nem közölt. Már most sokkal több ázsiai vendégmunkás dolgozik Magyarországon, mint nemrégiben.

Lukács László Györgynek, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetőjének korábbi kérdésére a kormány azt a választ adta, hogy "eddig 25 jogi személy kapta

meg a minősített kölcsönbeadói státuszt", azaz huszonöt cég importálhat hazánkba migránsmunkásokat.

Bár a vendégmunkás törvény hatályba lépéséig nem egészen két hónap van hátra, [a végrehajtással kapcsolatos rendeletek még a mai napig nem ismertek] – írta újabb kérdésének bevezetőjében az ellenzéki politikus. Rendelet által lesz szabályozva többek között például az a "kvóta", hogy egyidőben hány vendégmunkás foglalkoztatható hazánkban, és az is, hogy mely "hiányszakmákban" – mutatott rá, majd hozzátette: már pedig a toborzás jelenleg is zajlik.

A sajtóban megjelent hírek szerint azonban a kormány részéről történt utalás arra, azok a cégek, amelyek külföldi vendégmunkásokat szeretnének alkalmazni, és létszámigénnyel jelentkeztek, azokra visszamenőleges hatállyal nem vonatkozik majd a rendeletben meghatározott kvóta.

Sok cég számára ugyanis probléma lehet, ha utóbb kiderül, hogy mégsem alkalmazhatnak annyi külföldi vendégmunkást, mint amennyivel terveztek – írta Lukács a kialakult kaotikus helyzetről.

A jobbikos politikus az alábbi kérdésekre szeretett volna választ kapni Szijjártó Péter külügyminisztertől:

⚫ Két hónappal a törvény hatályba lépése előtt, miért nem ismertek még a vendégmunkások alkalmazásának feltételei?

⚫ Valóban mentesülhetnek-e a fent említett cégek a kvóta alól?

⚫ Hány cég jelentkezett eddig külföldi vendégmunkások alkalmazására irányuló létszámigénnyel?

Érdemi választ várt, azonban nem kapott.

A minisztert helyettesítő, fideszes államtitkár, Fónagy János a szokásos típusszöveggel kezdte, majd rögtön a "baloldali" kormányok szapulásával folytatta.

Elvileg kvóta foglya rögzíteni a vendégmunkások számát, de az államtitkár nem közölte, mennyi lesz a maximális létszám.

"A Magyarországon foglalkoztatható vendégmunkások számát a magyar munkaerőpiac védelme érdekében kvóta fogja rögzíteni, továbbá meghatározottak lesznek azon szakmák is, amelyben vendégmunkás nem dolgozhat" – írja Fónagy. Megnyugtató, nem?

Közben Magyarországon egyre több a migránsmunkásszálló, ahova tömegével szállásolnak el ellenőrizetlen hátterű, ázsiai vendégmunkásokat, és a NER-közeli cégek luxusapartmanokat építenek az újonnan bejövőknek. Ezen kívül önálló határőrség híján könnyedén bejutnak hazánkba, az adott esetben Orbánék által szabadon bocsátott embercsempészek.

Az Orbán-terv szerint a közeljövőben 500 ezer, azaz félmillió migránsmunkást akarnak betelepíteni Magyarországra.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)