Elemző: Újabb kitiltások jöhetnek az amerikaiaktól, még jobban elszigetelődhet az Orbán-kormány

Elemző: Újabb kitiltások jöhetnek az amerikaiaktól, még jobban elszigetelődhet az Orbán-kormány

"Évek óta zajlik Orbán Viktor személyes szabadságharca a Nyugat ellen, amibe most Amerika is “belekeveredett" - fogalmazott lapunknak Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője.

Mint megírtuk, az Egyesült Államok példátlan módon plakátkampányba kezdett Magyarországon, hogy ellensúlyozza az Orbán-kormány eddigi oroszbarát "békepropagandáját", illetve az is kiderült, hogy az amerikai nagykövet, David Pressman nemzetközi, angolnyelvű, ugyanakkor szűkkörű sajtótájékkoztatót is tart ma a nagykövetségen - megjelölt téma nélkül. Miközben hazánkban megkezdődött a "Ruszkik haza!" plakátkampány, Szijjártó Péter külügyér épp Moszkvában tárgyalt, további hosszú távú szerződésekkel hozzákötve hazánkat az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal. Közben az is kiderült, hogy nagy titokban hazánkba érkezett kedden Fehéroroszország külügyminisztere, Szergej Alejnyik pedig ma Szijjártóval fog tárgyalni.

"Évek óta zajlik Orbán Viktor személyes szabadságharca a Nyugat ellen, amibe most Amerika is “belekeveredett”

- mondta az Alfahírnek Pék Szabolcs, Iránytű Intézet elemzője. Hogy miért kell ezt a feszültséget fenntartani a jelenlegi kiélezett háborús helyzetben, azzal kapcsolatban csak találgatni tudnak az elemzők, hiszen amellett, hogy a NATO részei vagyunk, a kereskedelmi partnerkapcsolatok pedig az EU-hoz fűznek, az exportunk 85 százaléka az Unióba megy.

Pék úgy látja, nem nagyon lehet látni, hogy a magyar külpolitika hová akar kifutni, ami biztos, hogy

ez a szabadságharc nagyon sokba kerül az országnak, ezermilliárdokban mérhető károkról beszélünk.

Gyakorlatilag a szentpétervári televíziók propagandája ömlik a hazai kormánypárti médiumokból

Az elemző felidézte, Orbán Viktor évértékelőjében gyakorlatilag megfenyegette Amerikát, hogy ne próbáljon meg beleavatkozni a magyar politikába és puccsot szervezni.

Kifejtette, hétről hétre látható a kormánypárti médiumokban, hogy a putyini propaganda ömlik.

Bizonyított tény, hogy magyarra lefordítva majdhogynem ugyanazt kapjuk meg, amit a szentpétervári televíziókban elmondanak

- fogalmazott.

Magyarország finanszírozása nagyon sokba fog kerülni, véli az elemző. A tervek szerint különböző devizakötvényeket 7-8 százalékért bocsájtunk ki, ami egészen komoly eladósodáshoz fog vezetni. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy Kína majd finanszíroz minket, ami gyakorlatilag a Kádár-korba vezetné vissza Magyarországot, amikor az ország nem tudja magát eltartani, hanem külföldi hitelekből kell majd fenntartani.

Az Iránytű Intézet elemzője Szijjártó Péter moszkvai látogatásával kapcsolatban lapunknak kifejtette: ez a klasszikus hintapolitika esete, ami egyszer már, a második világháború idején teljes csődbe vezette az országot.

Megbuktathatja-e a Biden-adminisztráció az Orbán-kormányt?

Felmerülhet a kérdés, hogy David Pressman mai bejelentését tekinthetjük-e ennek a folyamatnak az első lépéseként. Pék Szabolcs szerint nagy kérdés, vajon milyen olyan ütőkártyák lehetnek az amerikai titkosszolgálat zsebében, amik térdre kényszeríthetik Orbán Viktor kormányát.

Jól látható ugyanakkor, hogy a magyar miniszterelnök Donald Trump és így a republikánusok visszatérésére tette fel minden kreditjét, csakhogy ők sem nevezhetők oroszpártiaknak, így nem biztos, hogy Orbán Viktornak az annyira előnyös lesz, mint ahogy reméli.

Az esetleges kitiltások kapcsán arról beszélt, hogy a korábbi, Vida Ildikó-féle eset sem változtatott érdemben a magyar kormány politikáján.

“Oda kéne ütni, ahol fáj”

- fogalmazott Pék, hozzátéve, hogy ha kitiltanak például 10 vagy 15 tisztségviselőt az Egyesült Államokból, akkor jóformán nem történik semmi. Anélkül ugyanis simán el lehet működtetni a rendszert, hogy néhány külügyi attasét kitiltanak az USA-ból. Sőt, arra még ujjal is mutogathatna Orbán, hogy “na lám, Amerika nem a szövetségesünk, és folyamatosan támadnak minket”, így erősítve a Fidesz narratíváját.

Mit jelenthet be Pressman?

Pék Szabolcs - bár nehezen jósolt -, ezzel együtt sem tartja kizártnak, hogy az amerikai nagykövet kitiltásokról, persona non grata listáról fog beszélni a mai sajtótájékoztatóján.

(Címlapkép: David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án. Az eseményt a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete szervezte. MTI/Kovács Tamás)