Előválasztás: a hackertámadás miatt még a héten feljelentést tesz az ellenzék

Előválasztás: a hackertámadás miatt még a héten feljelentést tesz az ellenzék

Ismeretes, az előválasztás a szombati indulását követően állt le, miután külső támadás érte a háttérrendszert. Ezért az Országos Előválasztási Bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő reggelig felfüggesztette a választást.

Hackerek támadták meg az előválasztási rendszert, hétfőn folytatódik a szavazás

Hétfő reggel folytatódik az előválasztás, jelentette be hivatalosan az Országos Előválasztási Bizottság. Azt írták, az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztek az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét.

Az eset kapcsán korábban közölték, hogy az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében. Majd az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület úgy döntött, az előválasztás első fordulóját két nappal, azaz szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja.

Előválasztás: célzott támadásról van szó a szervezők szerint

Sok mindenre felkészültek, de ilyen támadásra nem számítottak - mondta a 444-nek Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang kampányigazgatója. A szavazás reggel 6-tól indult online, míg a sátrak többsége csak reggel 8-kor nyitott.

Újabban a Magyar Hang arról számolt be hétfő este Bedő Dávid momentumos politikus tájékoztatása alapján arról, hogy

az ellenzék még ezen a héten feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen az előválasztási rendszert ért hackertámadás miatt.

Mint elmondta, az elmúlt két nap során a rendszert megvizsgálták, és egyértelműen arra jutottak, hogy külső támadás okozta a technikai problémákat. A beavatkozás állítása szerint Kínából indult, egyelőre csak ezt a forrást sikerült azonosítani.

Ma már nem érte támadás a rendszert, a leállás előtt leadott szavazatok pedig kivétel nélkül megvannak 

– fogalmazott Bedő Dávid, aki szerint hétfőn már – néhány percnyi leállást leszámítva – rendben működött a választási felület.

Dr. Magyar György, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke a lapnak kifejtette, hogy a procedúra végéig nem tesznek közzé részvételi adatokat, mert ezzel szerinte befolyásolnák a választók aktivitását. Ennek megfelelően majd csak a voksolás végén, azaz jövő hét kedden derül ki, hányan vettek részt az előválasztáson.

Hétfő reggel folytatás, két nappal meghosszabbítják az előválasztás idejét

Ahogy az várható volt, a hétvégi kiesés miatt meghosszabbítják az ellenzéki előválasztás időtartamát. Az Országos Előválasztási Bizottság vasárnap esti közleményében emlékeztetett, hogy miután az előválasztás indulását követően külső támadás érte a háttérrendszert, a bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő 7 óráig felfüggesztette a választást.

Magyar szerint a hétvégi eseményeknek pozitív hatása is lett: összerántották az ellenzéki tábort, azóta ugyanis sokkal többen jelentkeznek, hogy segítsék az összefogást.

Csak azért is megmutatjuk, hogy nem lehet minket megfélemlíteni!

– fűzte hozzá.