Megszavazták: önálló Energiaügyi Minisztérium jön létre decembertől

Megszavazták: önálló Energiaügyi Minisztérium jön létre decembertől

Változtatott a kormány szerkezetén kedden a parlamenti többség, így december 1-től létrejön az Orbán Viktor által javasolt új tárca, melynek élére Lantos Csaba kerül.

Változtatott a kormány szerkezetén kedden a parlamenti többség, így december 1-től létrejön az Energiaügyi Minisztérium, melynek élére Lantos Csaba kerül, a Lázár János vezette építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik. Jövő év január 1-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással önálló tárca lesz a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, Nagy Márton irányításával. 

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását 

az országgyűlési képviselők 134 igen, 50 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett fogadták el kedden.

Mint azt megírtuk, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Orbán Viktor.

Az Energiaügyi Minisztérium létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy a háború és a "szankciós energiaárak" miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése; a brüsszeli szankciók miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, ezért egységes energiairányításra van szükség.

Az új tárca vezetésére Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök, és a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre, miután november közepén lemondott a tárcát vezető Palkovics László.

A most elfogadott javaslat indoklása kitér arra is, hogy az orosz-ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén, ezek ellensúlyozása érdekében pedig indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen.

Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át. Az Építési és Beruházási Minisztérium új névvel: Építési és Közlekedési Minisztériumként folytatja működését december 1-től.

Január 1-től a minisztériumok felsorolása kiegészül a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre. Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért.

A változtatások révén az eddigi 11-ről 12-re nő Magyarország minisztériumainak száma.