"Siker": kétszer nagyobb volt a glasgow-i klímacsúcs szénkibocsátása, mint az előzőé

"Siker": kétszer nagyobb volt a glasgow-i klímacsúcs szénkibocsátása, mint az előzőé

A brit kormány ugyan elkötelezte magát arra, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülését (COP26) szén-dioxid-semlegessé teszi, a pénteken befejeződő tanácskozás szénkibocsátása azonban több mint kétszer nagyobb lesz – több mint 102 ezer tonna – a két évvel ezelőtt Madridban tartott hasonló klímacsúcsnál – írja az MTI.

A BBC cikke szerint

ez egyenlő tízezer brit háztartás éves szénkibocsátásával.

A szénkibocsátás mértéke részben a résztvevők magas számának tudható be. A brit kormány tájékoztatása szerint az október 31-én kezdődött tanácskozáson több mint 39 ezren vettek részt, míg Madridban 27 ezer résztvevő volt.

Az Arup fenntarthatósági tanácsadócsoport által a brit kormány számára készített jelentés szerint a COP26 szénkibocsátásának 60 százaléka a tanácskozásra érkező nemzetközi járatokhoz köthető.

Bár kérték a résztvevőket, hogy próbálják elkerülni a légi utat, és ha lehet, szárazföldi közlekedéssel érkezzenek, a világ számos vezetője magánrepülőgéppel érkezett, és teherszállítógépek hozták helikoptereiket és a járműveket gépkocsikíséretükhöz.

Bort iszunk, vizet prédikálunk - 400 magánrepülővel érkeztek a résztvevők a klímacsúcsra

A találkozón, amelynek helyszínén 25 ezer politikus és szakértő fordul meg a következő 12 napban, olyan terveket terjesztenek elő és vitatnak meg, amelyekkel a modellszámítások alapján 1,5 fokra lehet korlátozni a globális felmelegedés mértékét. A konferencia elé időzített szakértői számítások szerint az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezer milliárd dollárra lesz szükség.

A tanácskozás résztvevőinek étkeztetését egyébként 80 százalékban Skóciából, 15 százalékban az Egyesült Királyság más részeiről származó termékekből biztosították, és csak 5 százalék érkezett külföldről.

Nem használtak egyszerhasználatos poharakat, műanyagot. Mintegy 400 ivóvizes ballont állítottak fel, amelyeket újratölthető üvegpalackokkal használhattak a résztvevők a cateringért felelős Lorna Wilson szerint.

Wilson elmondta azt is, hogy a menü 40 százaléka növényi alapú, 60 százaléka vegetáriánus volt.

Mint megírtuk, Áder János honvédségi különgéppel utazott Glasgow-ba a klímakonferenciára.

Klímacsúcs: Áder János honvédségi különgéppel utazott Glasgow-ba

Ahogyan arról beszámoltunk, nemrégiben megtartották csaknem kétszáz ország 25 ezer politikusának részvételével a skóciai Glasgow-ban az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését. A klímacsúcsra összesen csaknem 400 magánrepülőgéppel érkeztek a résztvevők, amelyek egyes számítások szerint összesen 13 ezer tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, többet, mint amennyit 1600 skót lakos egy évben.