Oroszország óva intette Washingtont és Brüsszelt a Minszk elleni szankcióktól

Oroszország óva intette Washingtont és Brüsszelt a Minszk elleni szankcióktól

Oroszország óva intette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy szankciókkal sújtsa Fehéroroszországot és beavatkozzon szövetségese belügyeibe - közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A közleményt Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai tárgyalását követően adták ki.

A jelenlegi fehérorosz helyzetről zajló megbeszélés során az orosz fél hangsúlyozta, hogy nem szabad szankciós, vagy politikai nyomásgyakorlással próbálkozni Minszk ellen

- olvasható a tárca közleményében.

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. Múlt heti rendkívüli ülésükön, az EU tagországok vezetői megállapodtak, hogy uniós szankciókat vezetnek be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék cáfolja ezt.

Az orosz külügyminisztérium beszámolt arról is, hogy az orosz fél felhívta Biegun figyelmét, hogy Washington és Brüsszel gyanúsan elhamarkodott módon fogadta el Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szándékos megmérgezésének verzióját. A tárca megjegyezte, hogy jelen körülmények között felmerül a kérdés: "Kinek állt ez érdekében?" "Az orosz vezetésnek nyilván nem. Ezen felül ismét emlékeztettünk arra, hogy készen állunk nyíltan, elfogulatlanul és igazolt tények birtokában megvizsgálni nemcsak ezt a konkrét esetet, de az úgynevezett A. V. Litvinyenko-ügyet és Szkripálék ügyét, amelyeket egyszerre, és mintha parancsra tennék ismét felemlegetnek a nyugati sajtóorgánumok" - hangsúlyozta a tárca.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában nyilatkozva kijelentette: a Kreml egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon Alekszej Navalnij megmérgezése címén.

Peszkov szerint nyomozásra akkor lesz indok, ha beazonosítják a Navalnij szervezetébe került anyagot, és ha megerősítést nyer, hogy a politikust megmérgezték. Úgy vélekedett, hogy mindaddig elhamarkodott dolog mérgezésről beszélni.

Peszkov kifogásolta, hogy Nyugaton a mérgezést tartják a történtek egyetlen lehetséges magyarázatának. Mint monda, az Kreml "üres zsivajnak" tekinti a vádakat, miszerint az orosz vezetésnek köze lehet Navalnij megmérgezésékhez, ezek "semmiképp sem lehetnek igazak", ezért nem viszonyul hozzá komolysággal.

(MTI)