Iváncsán is a fideszes lakosságcsere receptje: ázsiai migránsmunkások be, magyarok ki!

Iváncsán is a fideszes lakosságcsere receptje: ázsiai migránsmunkások be, magyarok ki!

A Jobbik-Konzervatívok javaslatot nyújtott be a magyar munkaerő védelmében, az Orbán-kormány által támogatott külföldi vendégmunkások betelepítésével szemben.

„Nem véletlenül választottuk helyszínnek Iváncsát, hiszen azt látjuk, hogy teljes megyéket, járásokat, településeket fenyeget a vendégmunkások tömegeinek megjelenése” – mondta Z. Kárpát Dániel a Jobbik-Konzervatívok alelnöke a Fejér vármegyei Iváncsán, ahol a májusban történt rosszullétek és megbetegedések ellenére nemrég engedélyezték a 80 milliárdból épülő kínai akkumulátorgyár működését.

Z. Kárpát Dániel jelezte, miközben főleg ázsiai vendégmunkások érkeznek Iváncsára - elfoglalva az izomsorvadásos gyerekek üdülőjét -, ahol szintén kormányzati támogatással telepített akkumulátorgyár létesült, és az ott élő a magyar fiatalok kiszorultak a helyi munkaerőpiacról.

„Mi éppen, hogy meg szeretnénk fordítani ezt a folyamatot, és a kormányt is arra szólítjuk fel, hogy ahelyett, hogy a tervezett harmadik világbeli munkaerőimportot támogatják súlyos milliárdokkal, inkább a magyar fiatalok, a magyar középosztály hazacsábítására és itthon tartására kellene elosztani a forrásokat.”

Z. Kárpát Dániel közölte, ennek része a Jobbik-Konzervatívok által kidolgozott megoldási csomag a „Magyar Kvóta” címmel jelölt javaslat amely kimondja, csak az a multinacionális cég, csak az a nagyfoglalkoztató kaphat bármiféle állami támogatást, amely vállalja, hogy legalább 90 százalékban az európai gazdasági térségen belül is, magyar munkavállalókat alkalmaz.

„Nagyon egyszerű, nagyon ősi logikát követ mindez, hiszen a magyar adófizetők pénzéből támogatást, csak magyarok által betöltött munkahelyek megtartására szeretnénk biztosítani. Ettől eltántoríthatatlanok vagyunk. Hosszú távon pedig azt is látjuk, hogy a vendégmunkásokra költött, és az általuk a foglalkoztató cégek számára utalt támogatások ilyen módon való elköltése helyett az lenne a megoldás, hogy a multik helyett a magyar kis-és közepes vállalkozások (kkv-szektor) kapják ezeket a forrásokat, a százmilliárdokat annak érdekében, hogy a megalázóan alacsony magyar bérszínvonalat végre - támogatott formában - emelni tudják és legalább egy lassú közeledés lehetne az európai átlagbérek irányába.”

A jobbikos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy „normális béreket, normális életet és egy normális Magyarországot szeretnének, ahol a magyar adófizetők pénzéből, a magyarok által betöltött munkahelyeket támogatják.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlés képviselője, és Kálló Gergely, a Jobbik-Konzervatívok szakpolitikusa Iváncsán, az épülő kínai akkumulátorgyár előtt tartott sajtótájékoztatón 2023. augusztus 22-én. Fotó: Alfahír/Béli Balázs

Kálló Gergely, a Jobbik-Konzervatívok helyi szakpolitikusa jelezte, a kérdés politikai közösségük számára nem egy nemzetiségi, illetve kulturális kérdés, hanem egész egyszerűen nemzetgazdasági kérdés, ugyanis az egész országot, s így Fejér vármegyét is sújtja az évtizedek óta tartó elvándorlás.

Az itt élő fiatalok számára nincs olyan perspektíva, munkalehetőség, olyan munkaerőpiac, ami olyan fizetést biztosíthatna nekik, amellyel már tudnának családot is tervezni. Láthatjuk, hogy már túllépte a 600 ezer fős lélektani határt a külföldön dolgozó magyarok száma. És ha megnézzük a 600 ezerrel szemben a kormány Indonéziából, Mongóliából, Fülöp-szigetekről és Kirgizisztánból 300-400 ezer vendégmunkást szeretne behozni

- hívta fel a figyelmet Kálló Gergely.

A jobbikos szakpolitikus szerint a javaslatuk ezt hivatott megakadályozni. Az Iváncsán épülő akkumulátorgyár kapcsán kitért arra is, hogy az engedélyeztetés során sokkal szigorúbb környezetvédelmi előírások mentén lehetne engedély kiadni. Végül felidézte, hogy az iváncsai gyár építését végző alvállalkozók nem kapták meg időben a pénzüket a közpénzből is finanszírozott beruházás során.

A sajtótájékoztató alkalmával az ellenzéki párt Iváncsán is egy háromnyelvű helységnévtáblát avatott.

Címlapkép: Alfahír/Béli Balázs