Gulyás Gergely: az ő újságírójuknak lenni morális fölényt jelent

Főleg ha az ember a Ripostnál, a Lokálnál, vagy az Origónál dolgozik.

A kormánypárti Magyar Hírlapnak adott interjút Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a beszélgetés során szóba került a hazai sajtó állapota is. Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a Fidesz kisajátítja magának a „jobboldaliságot” úgy politikai, mint médiakészítés terén. Szerinte így a „jobboldali” újságírók morális fölényben vannak másokkal, értsd: a kormánytól bármilyen értelemben független sajtósokkal szemben.

Az interjúban rákérdeztek arra, hogy Varga István korábbi fideszes képviselő, akit a több száz felvásárolt kormányzati sajtóterméket tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány élére helyeztek, meglepő módon egy interjúban arról beszélt, hogy a sajtójukból hiányzik a minőség, és az „igényes, jó tollú” újságírók inkább a „másik oldalon” vannak. Vargát a kijelentése után szinte rögtön leváltották a Kesma éléről, pontosabban maga mondott le a pozícióról. Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a kormánypárti újságíróktól levélben kért bocsánatot, szépen leleplezve, hogyan működik ma az ún. jobboldali sajtó.

A miniszter úgy fogalmazott,

„Remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak. Az biztos, hogy ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent.”

Elmondta azt is, hogy noha régen olvasott még ellenzéki sajtót, de ma már nem teszi, mert kevés az ideje.

Kitértek arra is, hogy milyen állapotú a magyar közbeszéd - a kérdés valóban fontos, mert míg az ellenzéki oldalon az O1G hódít, addig a fideszes sajtóban simán gyilkosnak, homokosnak, terroristának, bűnözőnek állítanak be közéleti szereplőket akár annak árán is, hogy valótlan állításaik után a bíróságokon szó szerint százával (!) vesztik el a pereket, majd fizetik ki a sérelemdíjakat az erre félretett közpénzalapokból.

Gulyás szerint ugyan „egy-egy erősebb megjegyzés az ő oldalukról is elhangzik, viszont az a kocsmai stílus, amely az ellenzék részéről általánossá vált, náluk nem szokás.”

Beváltották a fenyegetést - a Fidesz Demeter Márta elhunyt édesanyját sem kíméli

Volt már aljas a Fidesz és különböző kapcsolt szervezeti egysége (például internetes felületei, vagy valamelyik általuk megszállt állami szervezet), de a mai nap tényleg sikerült átlépniük egy határt, amelyet jó érzésű ember meg sem közelítene.

Az 1.0-ás, feltűnően primitív „Soros-migráns” kommunikációs panelről azt mondta,

„valójában nincs mit számon kérni azon, hogy a demokratikus politikai kommunikáció mindenhol a közérthetőségre, egyszerűsítésre és tömörítésre törekszik.”

A miniszter azt mondta, a májusi európai parlamenti választásra „nyugodt és erőteljes kampánnyal” készülnek.

(Címlapfotó: Béli Balázs/alfahir.hu)