Gyöngyösi Márton: Itt az ideje, hogy a Fidesz is támogassa a svéd NATO-csatlakozást!

Gyöngyösi Márton: Itt az ideje, hogy a Fidesz is támogassa a svéd NATO-csatlakozást!

A konzervatív párt elnöke szerint magyar nemzeti érdek, hogy a svédek két éve halogatott NATO-tagságát végre az időközben egyedül maradt magyar miniszterelnök is ratifikálja.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke is megszólalt a svéd NATO-csatlakozás kérdéséről.

Mint Facebook-videójában fogalmaz: Újabb drámai fordulathoz érkezett az a politikai melodráma, ami a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása körül zajlik, és amiben Orbán Viktor Erdogan török elnökkel közösen blokkolja azt.

A konzervatív párt EP-képviselője hangsúlyozta,

akkor, amikor a szomszédunkban egy véres háború dúl és véres háború zajlik, és Oroszország agresszorként lerohan egy szuverén államot, akkor a magyar nemzeti érdek elsődlegesen az, hogy azt a szövetséget, a NATO-t, amely a mi biztonságunkat garantálja, megerősítsük.

Az ellenzéki pártelnök úgy véli,

sajnálatos módon Orbán Viktor és a Fidesz a török elnökkel közösen immáron két évvel blokkolja Svédország NATO-csatlakozást.

Szerinte már a finn NATO-csatlakozásnál kiderült, hogy

alapvetően nem a magyar nemzeti érdekeket követi a fideszes külpolitika, hanem Erdogantól vár utasításokat, hiszen ott is a török álláspont változásával megegyezően változott a magyar kormány álláspontja is.

A jobbikos pártelnök kifejtette:

Miután tegnap a török parlament ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást, pártja elvárja azt, hogy haladéktalanul fogadja el a fideszes parlamenti többség is, hiszen ez az elsődleges magyar érdek!

Gyöngyösi Márton hozzátette, hogy a Jobbik-Konzervatívok ezt támogatja.

Mint arról az Alfahír beszámolt, Jens Stoltenberg nagyon szeretné, ha végre mi is besorolnánk a többi tagország mögé és támogatnánk a svédek NATO-csatlakozását. Orbán Viktor láthatóan kivárta nagy barátja, Erdogan döntését. Most már viszont nincsen mire fogni a halogatást. Úgy tűnik, a miniszterelnök külpolitikája ismét csütörtököt mondott. Arcvesztés nélkül ugyanis ebből a helyzetből a magyar kormánynak szinte lehetetlen kikecmeregnie.

(Címlapkép: N1TV)