Gyöngyösi Márton nyílt levelet írt Novák Katalinnak a svéd NATO-mizéria ügyében

Gyöngyösi Márton nyílt levelet írt Novák Katalinnak a svéd NATO-mizéria ügyében

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője arra ösztönzi az államfőt, hogy cselekedjen: éljen törvény adta jogával, és hívja össze a parlamentet rendkívüli ülés céljából.

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök nyílt levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek – erről a jobbikos EP-képviselő csütörtökön számolt be közösségi oldalán.

Mint ismert, az elmúlt napon Törökország parlamentje ratifikálta Svédország NATO-felvételi kérelmét, majd a sarokba szorult Orbán Viktor sebtében deklarálta, hogy Magyarország is támogatja most már a svédek csatlakozását, a szövetség főtitkárának ígéretet is tett, igaz, csak két év huzavona után. A kormányfő ezért gyorsan levelet írt a svéd miniszterelnöknek, és Ulf Kristersson azóta válaszlevelében kifejtette, fontosabb a nyílt párbeszéd, így a kezdeti elzárkózás ellenére kész találkozni Orbán Viktorral a NATO-bővítés ügyében. Előbb viszont a kormánypárti többségű magyar törvényhozásnak is áldását kellene adnia erre.

Így maradt most hazánk az utolsó tagállam, amelyik hivatalosan még mindig nem fogadta el a svéd NATO-csatlakozását.

A Jobbik-Konzervatívok pártelnöke tollából származó nyílt levél teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható:

„Tisztelt Elnök Asszony!

Mint az Ön előtt is ismert, a hét elején a Török Köztársaság parlamentje jóváhagyta a Svéd Királyság csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). Ezzel Magyarország maradt a szervezet egyetlen olyan tagállama, amelynek parlamentje még nem döntött, és támogatta Svédország tagfelvételi kérelmét.

Meggyőződésem, hogy Svédország NATO-tagsága nem csak az Ukrajna elleni orosz agresszió szempontjából kiemelt nemzeti érdekünk, de azért is, mert a Gripen-vadászgépek szervizelésén keresztül közvetlen katonai együttműködés is van Magyarország és Svédország között.

Köztársasági Elnök asszony többször is, nagyon helyesen, hangot adott azon nézetének, miszerint Svédország csatlakozását a Magyar Országgyűlésnek is mielőbb támogatnia kell. Éppen ezért értetlenül állok azon tegnapi felvetése előtt, miszerint a magyar és a svéd miniszterelnök tárgyalására volna szükség a kérdésben.

Svédország csatlakozásához ugyanis nem kormányzati tárgyalásokra, hanem a Magyar Országgyűlés támogató szavazatára van szükség. Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 35. § (1) bekezdése szerint pedig a köztársasági elnöknek joga van az Országgyűlést rendkívüli ülés céljából összehívni.

Bízom benne, hogy Köztársasági elnök asszony valóban elkötelezett az euro-atlanti integráció megerősítése, a magyar nemzeti érdekek képviselete, és hazánk védelmi képességeinek folyamatos erősítése iránt, így levelem elolvasása után élve törvény adta jogával, megadja annak lehetőségét, hogy a Magyar Országgyűlés – immár utolsóként – támogathassa Svédország csatlakozását a NATO-hoz.”

– zárta levelét Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép: Novák Katalin és Orbán Viktor - Facebook)