A svédek meggondolták magukat: mégis megnézik, mit akar Orbán

A svédek meggondolták magukat: mégis megnézik, mit akar Orbán

Skandináviában nem divat a diplomáciai bosszú. Ennek megfelelően Svédország vezetése sem érzelmi alapon reagált a magyar kormány NATO-tagfelvételükkel kapcsolatos akadékoskodására. Úgy gondolják, fontosabb a nyílt párbeszéd.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök levélben válaszolt Orbán Viktor kapkodva küldött levelére, amit a magyar miniszterelnök azután írt, hogy hírül vette, Törökország ratifikálni fogja Svédország NATO-tagságát. Ez azóta meg is történt.

Erdogan hirtelen döntése viszont kínos helyzetbe hozta Orbánt.

A dolog állása jelenleg az, hogy miután Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan úgy döntött, hogy megszavaztatja Törökország parlamentjével a svéd NATO-csatlakozást, Orbán Viktor lépéskényszerbe került. Kapkodva írt egy levelet a svéd miniszterelnöknek, amiben meghívta Budapestre, hogy tárgyaljanak. A svédek ezt először elutasították mondván, nincs miről tárgyalniuk a magyar miniszterelnökkel.

Miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rászólt Orbánra, hogy hagyja jóvá a svédek tagságát, a magyar miniszterelnök megígérte, hogy keresztülviszi a parlamenten. Meglepő lenne, ha nem sikerülne neki...

A svéd miniszterelnök végül úgy döntött, hogy érdemes találkozniuk Orbánnal:

„Most találnunk kell egy mindkettőnknek megfelelő időpontot, de csütörtökön úgyis találkozunk az Európai Tanácsban, ahol már elkezdhetjük a párbeszédet. Erre a válaszlevelemben is rámutattam” – nyilatkozta a svéd SVT.se riporterének.

Ulf Kristersson elmondta, hogy elég sok különböző dologról kell beszélniük Orbánnal:

Közös repülési rendszerünk van, mindkét ország JAS 39-es Gripeneket használ. Magyaország pedig hamarosan az EU soros elnöke lesz. Mi pedig hamarosan Magyarországhoz hasonlóan egy NATO ország leszünk

– tette hozzá végül, de nem utolsó sorban.

A svéd miniszterelnök jó jelnek véli, hogy Orbán csütörtökön megígérte a NATO-főtitkárnak, hogy Magyarország jóvá fogja hagyni Svédorsz csatlakozását.

A riporter azon kérdésére, hogy a találkozó létrejöhet-e mielőtt a magyar parlament ratifikálja Svédország NATO-tagságát, Ulf Kristensson annyit mondott, hogy neki és a magyar miniszterelnöknek is szoros programja van, így egyelőre nem tud erre válaszolni, de jövő héten mindenképp találkozni fognak Brüsszelben.

(Címlapkép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott stockholmi sajtóértekezleten 2023. október 24-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer)