Gyöngyösi Márton: A Jobbik feladata, hogy '56 szellemében elszámoltassa a moszkvai parancsok végrehajtóit

Gyöngyösi Márton: A Jobbik feladata, hogy '56 szellemében elszámoltassa a moszkvai parancsok végrehajtóit

A fideszes bolsevikok rendszere a megalkuvó, hajlongó tömegek félelmeire épít, ezért fel kell éleszteni a forradalom szellemét és szembe szállni az elnyomással – mutatott rá ünnepi beszédében az ellenzéki párt elnöke.

A Jobbik-Konzervatívok politikusai október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Mansfeld Péter '56-os hős és mártír szobránál gyűltek össze. Gyöngyösi Márton, a párt elnöke itt tartotta meg ünnepi beszédét.

Mindig is fiatalság jelentette a legnagyobb veszélyt az emberek megalkuvására építő diktatúrákra.

Mansfeld Péter ugyan csak egy volt azok közül, akik részt vettek egy moszkvai kommunisták és a hazai kiszolgálóik által felépített rendszer elleni harcban, és a reményt fel nem adva próbálták a forradalom lángját, sorsa azonban mégis szimbólummá vált – mondta el a pártelnök. Meg nem alkuvása és bátorsága az utókor szemében a magyar ifjúság szimbólumává vált – tette hozzá. Sorsa azt is szimbolizálja, ahogy a kommunista terror megpróbálta megtörni a magyar fiatalságot. A 16 éves forradalmár november a szovjet csapatok november 4-i bevonulása sem után sem adta fel a reményt egy szabadabb életben. Mansfeld Péter az életével fizetett igazságérzetéért és szabadságvágyáért – jelentette ki Gyöngyösi Márton.

Rámutatott: a fiatalok bátorsága, szókimondása és szabad gondolkodása mindig szöges ellentétben volt és lesz a megcsontosodott diktatúrák szellemiségével, ami az alávetett, hajlongó tömegek félelmeire épít. A diktatúráknak éppen ezért van külön gondja arra, hogy az ifjúságot már idejekorán megpróbálják megtörni és beállítani a sorba – hangsúlyozta a Jobbik elnöke. Hozzátette: Mansfeld Péter a levert forradalom után sem volt hajlandó hazamenni és elfogadni azt a szűkre szabott életteret, amit a Moszkvából irányított kommunisták a magyar fiataloknak szántak. Alig 18 éves volt, amikor kivégezték.

Gyöngyösi Márton ezután Pongrátz Gergely szavait idézte:

Nekünk az egyik lábunk már a sírban van, a fáklya kiesik a kezünkből. Nektek kell átvenni azt a szellemiséget, azokat az eszméket, amiért ’56-ban olyan sok bajtársunk halt meg. Nektek kell tovább vinni. A tietek a jövő. Nekünk már csak múltunk van.

Az '56-os szabadságharcos ezt akkor mondta, amikor egy lyukas zászlót adott a frissen alakult Jobbiknak.

A pártelnök rámutatott: Különösen fontos, hogy ezt szem előtt tarsuk, amikor azt látjuk, hogy Budapesten ismét olyan kormány dirigál, amely az ukázokat Moszkvából kapja, amelynek vezére éppen olyan zavarban van a Kreml urának jelenlététől, mint annak idején Kádár János a brezsnyevi csók után.

„Mit kínál a fideszes bolsevikok rendszere ma egy magyar fiatalnak?” – tette fel a költői kérdést Gyöngyösi Márton, majd meg is válaszolta: Bezáruló határokat, egyre fogyatkozó tanulási lehetőségeket, nevetséges béreket meg ócska, orosz propagandát.

Gyöngyösi Márton szerint sajnos jó úton haladunk afelé, hogy Magyarország egyre inkább hasonlítson arra, amilyen a szovjet elnyomás idején volt: egyre nehezebben jut be ide a szabadság hangja, és a kormány egyre jobban közeledik Moszkvához.

Egyre bátrabbak a kommunisták, mert azt képzelik, hogy mindenkit megtörtek, akit pedig nem tudnak megtörni, azt biztonságos távolságba űzték.

Hangsúlyozta: nem emlékezni kell 1956 hőseire, hanem példaként tekinteni rájuk, követni őket. Kiemelte: 1956 szelleme nem a múlt, nem egy történelmi emlék, hanem az ország valódi természete kell, hogy legyen.

A Jobbik-Konzervatívok küldetése, hogy 1956 szellemében lépjen fel a jelenlegi rendszer ellen, hogy folytassák a kommunistákkal szembeni ellenállást, és egy nap ledöntsék a rendszert – szögezte le a párt elnöke. Szerinte az ellenzéki párt feladata, hogy végrehajtsa az 1990-ben elmaradt rendszerváltást.

El kell számoltatnunk a moszkvai parancsok végrehajtóit! Nem fogytak el az elmúlt 30 évben, mert bőven érkezett hozzájuk utánpótlás.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)