Hazugság, hogy Novák Katalin nem indokolhatja meg a pedofil bűntárs kiengedésének okát

Hazugság, hogy Novák Katalin nem indokolhatja meg a pedofil bűntárs kiengedésének okát

Ha akarná, megindokolhatná az államfő, hogy miért adott kegyelmet, és ezzel miért szabadította a társadalomra egy pedofil bűntársát. Hazugság volt tehát, amikor egy jogszabályra hivatkozva nem árulta el döntésének okát.

Semmi sem tiltja Novák Katalinnak, hogy nyilvánosan megindokolja kegyelmi döntését. A büntetőeljárásról szóló jogszabály az eljárási és a végrehajtási kegyelem esetén sem rendelkezik a köztársasági elnöki indoklás nyilvánosságra hozataláról – mondta a Népszavának Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója is azt nyilatkozta, hogy nincs olyan passzus a törvényben, ami lehetetlenné tenné az államfőnek, hogy akár a konkrét ügyről vagy csak általánosságban nyilatkozzon arról, milyen szempontok alapján döntött a kegyelem gyakorlása mellett.

Hazugság, hogy bármi tiltaná Nováknak, hogy megindokolja döntését!

Pedig Novák Katalin nemrég még egy jogszabályra hivatkozva nem árulta el a pedofil bűntárs szabadon engedésének okát.

Ez viszont hazugság volt. Nem tiltja jogszabály az indoklást.

Nyugodtan elárulhatná, miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének, K. Endrének, aki segített eltussolni a pedofil intézményvezető bűntetteit.

Óriási botrány lett az ügyből. Rengetegen felháborodtak, amiért Novák Katalin szabadon engedte egy pedofil bűntársát

Mások mellett a Jobbik-Konzervatívok is tiltakozik amiatt, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette ezt az embert. Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese például úgy fogalmazott, nincs mentség a pedofilok tetteinek mentegetésére. Szerinte:

Novák Katalin politikusként és anyaként is elfogadhatatlan lépést tett, amikor egy gyermekeket abuzáló intézményvezető tetteinek eltussolásában segédkező embernek kegyelmet adott.

Párttársa, Brenner Koloman főpolgármester-jelölt pedig egyenesen lemondatná Novákot.

Az ügy kapcsán azóta az is kiderült, a bukott Varga Juditnak is köze volt a pedofil bűntárs kiengedéséhez. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, nem csak Novák Katalinon múlott, hogy elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezték, a társadalomra szabadították egy pedofil iskolaigazgató bűntársát. Kellett hozzá Varga Judit aláírása is. Nem telik el tehát 2024 sem anélkül, hogy Varga Judit bukott igazságügyi miniszter ne keveredne valamilyen botrányba.

Lapunk megkereste az államfő valamennyi tanácsadónőjét, miután egyikük kissé hajmeresztően nyilatkozott az ügyről, ám egyelőre várjuk válaszukat.

(Címlapkép: Novák Katalin)