"Európának nem az egymást kizsákmányoló országok kontinensének kell maradnia"

Frano Čirkoval, a béruniós kezdeményezés horvát aláírójával beszélgettünk.

Ön számított arra, hogy az Európai Bizottság befogadja a kezdeményezést, vagy meglepte a döntés?

Őszintén szólva nem voltunk teljesen biztosak benne, hogy elfogadják a kezdeményezésünket, az Európai Bizottság ugyanis nem számít a legmegbízhatóbb szervezetnek. De az ügyvédeink kiváló munkát végeztek, és nem hagyták elszabotálni a dolgot.

Miért fontos Horvátország számára, hogy zöld utat kapott a kezdeményezés?

Horvátországban jelenleg az okozza a legnagyobb problémát, hogy a fiatalok nyugatra vándorolnak a jobban fizető állások miatt. Az EU-csatlakozás óta regnáló kormányaink teljesen figyelmen kívül hagyták ezt a jelenséget. Most végre itt a lehetőség, hogy napirendre vegyük ezt a kérdést, közéleti vitát folytassunk róla, amiből le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket.

Milyen feladatok elé néz most ön, mint a projekt egyik kezdeményezője?

Én és a Megújulás Generációja - GO!, a kezdeményezés horvátországi képviselőiként megszervezzük az itteni aláírásgyűjtést, megismertetjük a horvát médiát és a politikusokat a bérunióval, megpróbálunk civil szervezeteket az ügy mellé állítani, közösségi fórumokat szervezünk, s a többi.

Horvátországban pontosan mennyi aláírásnak kell minimum összegyűlnie a sikerhez? Hogy látja, sikerülni fog egy év alatt a feladat? Mikor kezdik meg a gyűjtést?

Legalább 9000 aláírást kell gyűjtenünk, ami szerintem nem fog gondot okozni. Szeptemberben kezdjük az akciót, és igyekszünk jóval több szignót gyűjteni.

Vona Gábor a magyarok támogatását kérte a Jobbik által kezdeményezett történelmi küzdelemhez

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, valamint Mirkóczki Ádám a térség országgyűlési képviselő-jelöltje közösen járták be Eger-Füzesabony országos egyéni választókerületet. Ebbe belefért, hogy mindkét településen nyilvános fórumot tartsanak, illetve Egerben egy sajtótájékoztatón összegezték tapasztalataikat, illetőleg beszámoljanak a párt „kiemelkedő, történelmi lépéséről", a béruniós kezdeményezésről.

Mi jelenti majd az ön, illetve pártja számára a legnagyobb kihívást az aláírásgyűjtés során?

A legnagyobb akadályt az jelenti majd, ha a média és a politikusok nem foglalkoznak majd a kezdeményezéssel. Amennyiben ez lesz a helyzet, más csatornákon kell bemutatnunk a béruniót a közvéleménynek: az internetes és a közösségi médián keresztül, valamint gerillakampánnyal.

Hogyan értékelik a horvát emberek a béruniós kezdeményezést? Mekkora az érdeklődés a horvátországi civil szféra és a szakszervezetek részéről a bérunió iránt?

Az egész horvát társadalomban nagy az érdeklődés a bérunió iránt, főleg a fiatalok körében. Mindannyian látják az uniós bérszakadékot, és tudják, hogy ez a fő oka a tömeges horvátországi kivándorlásnak. Épp ezért gondolom, hogy nálunk nagy sikere lehet a projektnek.

Hogy reagáltak a EB döntésére a horvát politikai pártok, illetve az ország kormánya?

Az itteni politika egyelőre figyelmen kívül hagyja a dolgot.

Magyarországon a kormány mondvacsinált okokra és hazugságokra alapozva nemhogy támogatná, de még akadályozni is igyekszik a kezdeményezést. Ön mit üzen azoknak, akik tájékozatlanságból, vagy politikai haszonszerzés céljából gátolják a projekt keresztül vitelét?

"Ha a bérunió nem valósul meg, akkor idővel az ő kiváltságaiknak és jólétüknek is vége szakad."

Ezért úgy gondolom, hogy egy jószándékú ember sem ellenezheti a kezdeményezést.

A magyar kormány azzal is riogatja a szavazóit, hogy amennyiben megvalósul a bérunió, a mi országainkat is elárasztják a migránsok. Ön szerint ez reális helyzetértékelés?

"Ez teljes képtelenség."

A tömeges bevándorlás azon múlik, hogy egy ország mennyire fogadja el azt.

"A magyar kormány logikája szerint a szegénység kiváltság."

Vona Gábor, a kezdeményezést útjára indító Jobbik elnöke úgy vélekedett, hogy a projekt megvalósulása és az "egyenlő munkáért egyenlő bért" európai alapelvvé válása egy új, szolidárisabb és szociálisabb Európa alapjait rakhatja le. Ön hogy látja, ezzel a kezdeményezéssel tényleg megreformálható az Európai Unió?

Természetesen, az "egyenlő munkáért egyenlő bért" alapelve mentén lehetséges az unió reformja, ami magától értetődően hozzájárul majd egy jobb Európa megszületéséhez. Persze, ez az alapelv azt is magában foglalja, hogy a nyugati tagállamoknak - főleg Németországnak -

fel kell hagyniuk azzal a gyakorlattal, mellyel kizsigerelik, valamint fiatal, olcsó és jól képzett munkaerőforrásként használják a kelet-európai országokat.

Hogy látja, milyen az együttműködés a kezdeményezők között? Készülnek esetleg közös stratégiával a hazai állampolgárok megnyerésére, vagy mindenki a saját módján gyűjti majd a szignókat?

Sok hasonló ötletünk van az aláírásgyűjtésre, de minden országnak speciális problémái és szocio-politikai helyzete van, úgyhogy minden országban más kampány zajlik majd.

Ha megvalósul a bérunió, emelkednek a nyugdíjak is

A nyugdíjasok sorsáról a pártpolitika dönt, a politikát viszont rövid távú érdekek mozgatják, mondta Vona Gábor a Jobbik által szervezett nyugdíjas kerekasztal beszélgetésen. A párt elnöke szerint a bérek emelése, vagyis a bérunió jelenthet hosszú távon megoldást a nyugdíjrendszer problémáira.

Az EB kedvező döntésével az unió egész területén gyűjthetők az aláírások. Tervezik a nyugati közvélemény megszólítását, esetleg aktivizálását? Ha igen, milyen módon? Vannak esetleg olyan szervezetek, politikai pártok, melyek nyitottak a koncepcióra és tevékenyen segítenék az ottani aláírásgyűjtést?

Igen, legfőképp a nyugati országokban élő horvátokra számítunk, elsősorban azokra, akik az elmúlt négy évben, a horvát uniós csatlakozás után távoztak, mivel az ő kivándorlásukat épp az EU-n belüli bérkülönbségek indokolták.


Mit üzenne a kezdeményezésben érintett hét ország állampolgárainak, illetve a nyugati közvéleménynek a bérunióval kapcsolatban?

Minden közép-európai ország polgárait arra biztatom, hogy támogassák a béruniós kezdeményezést.

"Vegyük észre, ez az utolsó uniós próbatétel azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió vezető tagállamai tényleg törődnek-e a mi országainkkal, hogy valóban jót akarnak-e nekünk, vagy továbbra is azt akarják, hogy a fiatal, olcsó és képzett munkaerő szolgáltatói legyünk."

Ha sikerre visszük a béruniót, az történelmi győzelem lesz a népeink számára. Viszont, ha a nyugati tagállamok elutasítják a koncepciót, akkor az egy világos jelzés lesz arra nézve, hogyan és merre haladjunk a jövőben. De bárhogy is alakuljon, mindenkinek érdemes támogatnia ezt a kezdeményezést, mert végre napirendre veszi az országaink legkínzóbb tragédiáit - a szegénységet és a kivándorlást -, és kompromisszumok nélküli megoldást keres rájuk.

Emellett meg vagyok győződve arról, hogy Nyugat-Európának is érdeke támogatni a projektet, hiszen a lényegi alapelve egész Európa számára a béke és a stabilitás zálogát jelentené.

"Európának nem az egymást kizsákmányoló országok kontinensének kell maradnia, hanem az egymás fejlődését segítő, baráti nemzetek és államok közösségévé kell válnia."

"Tarthatatlan, hogy mi csak küldjük a fiataljainkat a távolba, közben saját államaink nem fejlődnek"

Ön miért tartja fontosnak, hogy létrejöjjön az európai bérunió, milyen jelentőséggel bír ez Horvátország számára?Horvátországban a legnagyobb probléma jelenleg a fiatalok nyugatra vándorlása: minden nap buszok, vonatok, repülőgépek százai indulnak nyugat-európai országok felé, utasaik pedig nem térnek vissza hazánkba.