Csak minimális enyhülést hoz majd a hétvégi hidegfront

Csak minimális enyhülést hoz majd a hétvégi hidegfront

Hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az MTI emlékeztet, a hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére - Vas és Zala - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Emellett az ország nagy részére zivatarveszély miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Veszélyjelzés: első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben

A hőség veszélye miatt első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhol még késő estére is csupán 30 fokig enyhül a hőmérséklet. 

Az előrejelzés szerint pénteken, július elsején kezdetben csak kevés fátyolfelhő zavarja a napsütést. A késő délutáni óráktól a Dunától keletre már szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Este hidegfront érkezik, melynek hatására átmenetileg a nyugati megyékben megnövekszik a felhőzet, ekkor már ott fordulhat elő zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon megerősödik, néhol - valamint zivatarok környezetében - viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hidegebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Szombaton egy hullámzó frontrendszer szakadozott felhőzete vonul kelet felé: reggel nyugaton lesz több felhő, majd kiderül az ég; a keleti megyékben a déli óráktól várható erőteljesebb felhősödés. Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki zápor, zivatar, de reggel a Dunántúlon sem kizárt egy-egy helyen csapadékgóc. Sokfelé megerősödik, a Bakonyban - valamint zivatarok környezetében - viharossá fokozódik a szél. A minimumok 16-23, a maximumok 29 és 37 fok között alakulnak.

Vasárnap jellemzően napos idő várható. A hegyekben viszont előfordulhat egy-egy zápor, zivatar is. A hajnali 13-21 fokról délutánra 31 és 36 fok közé melegszik fel a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Mindemellett az országos tisztifőorvos

jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

„Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel"

Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel - ezzel az elmés filmes utalással jelent meg az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos Instagramján a következő napok előrejelzése a várható nyári forróságról.