Izrael: minisztériumok munkatársait, magas rangú vezetőket és Netanjahu fiát is megfigyelték Pegasussal

Izrael: minisztériumok munkatársait, magas rangú vezetőket és Netanjahu fiát is megfigyelték Pegasussal

Az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket és gyűjtött róluk információkat az izraeli eredetű Pegasus kémprogrammal - számolt be az MTI.

A Kalkaliszt című izraeli gazdasági újság hétfőn arról számolt be, hogy

a hatóság etióp zsidók és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, a Netanjahu-ügyben vádlott Iris Elovitchot, újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, köztük az izraeli Pénzügyminisztérium munkatársait, üzletembereket figyeltek meg anélkül, hogy bírósági végzésük lett volna ennek használatára.

A volt miniszterelnök tanácsadóinak, illetve

a fiának, Avner Netanjahunak az okostelefonjára is telepítették a kémprogramot,

de a törvénytelen telepek felszámolása előtt kémprogramot telepítettek a ciszjordániai telepesek készülékeire is.

Pegasussal figyelte meg a Netanjahu elleni mozgalom vezetőit az izraeli rendőrség

Az izraeli rendőrség az izraeli NSO Group Pegasus kémszoftverével figyelte meg a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupció-gyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket, állítja kedden megjelent riportjában a Kalkaliszt nevű izraeli újság tényfeltáró írása - írja az MTI.

A rendőrségen „technológia és adatorientált rendészeti tevékenység” címen tartották számon az Ajelet Saked belügyminiszter hétfő reggeli nyilatkozata szerint „földindulást” jelentő tömeges kémszoftver-használatot.

A hatóság kedden elismerte a program nem megfelelő használatát, ám akkor a megfigyeltek körét még nem hozták nyilvánosságra.

A rendőrségi vezetők és a körzeti parancsnokok azzal érveltek, hogy korai tájékoztatásra van szükségük a tervezés érdekében, hogy meg tudják akadályozni például a nagyobb kereszteződések lezárását csúcsforgalomban vagy a tüntetések erőszakossá válását.

A kémprogramot felhasználták ezenkívül

korrupciós, fehérgalléros bűncselekmények vagy értékpapírral elkövetett csalások elleni nyomozásoknál, magas rangú köztisztviselők megfigyelésére, ha sajtónak kiszivárogtatásokkal vádoltak valakit, vagy titkosszolgálati „adathalászatra” gyanakodtak.

Az Orbánnal való túl szoros kapcsolat miatt nem tudja egyelőre megszerezni a 4iG az izraeli Spacecomot

Ahogy arról korábban az Alfahíren beszámoltunk, Jászai Gellért cége az izraeli tőzsdén jegyzett Spacecom Ltd.-t szemelte ki következő célpontjaként, amivel ezúttal az űrbizniszbe szállna be a NER-kedvenc cég. A Jerusalem Post most arról számolt be, hogy a kommunikációs minisztérium többek között az Orbán Viktorral való túl szoros kapcsolat miatt nem hagyta még jóvá a Spacecom eladását a 4iG-nak.

Hétfőn Jichák Hercog államelnök, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány, és számos politikus és miniszter – a közbizalom visszaszerzése érdekében – állami vizsgálóbizottságot követelt az ügy felderítésére.

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő izraeli belbiztonsági miniszter pedig már ígéretet is tett egy kormányzati vizsgálóbizottság felállítására. Azt mondta, hogy a bizottság mélyrehatóan feltárja majd az állampolgári jogok és a magánélet sérelmét a kérdéses időszakban. Kiemelte, hogy az esetleges törvénysértések nem az ő, hanem elődei, korábbi kormányok idején történtek.