Izraeli-palesztin háború: megölték a Nirim és Nir Óz kibuc elleni terrortámadás vezérét

Izraeli-palesztin háború: megölték a Nirim és Nir Óz kibuc elleni terrortámadás vezérét

Az izraeli biztonsági szervek végeztek Bilál al-Kadrával, aki a Hamász alakulatát vezette az október 7-i terrortámadásban.

Az izraeli biztonsági szervek megölték Bilál al-Kadrát, a Nirim és Nir Óz kibuc ellen bevetett terroralakulat vezérét - jelentette be az izraeli hadsereg vasárnap reggel.

Az akcióban az MTI tolmácsolta tájékoztatás szerint a hadsereg mellett a Sin Bet belbiztonsági szolgálat is részt vett.

Al-Kadra vezette a két kibuc elleni Hamász-alakulatot az október 7-i terrortámadásban.

A terrorista a Hamász szárazföldi katonai kommandójának, a Nohba-csapatoknak volt az egyik parancsnoka a Hán Júnisz zászlóalj harcosaként. Az izraeli hadsereg közleménye szerint

rajta kívül a Gázai övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet több más tagját is megölték az izraeli hadsereg éjjeli légicsapásaiban.

Az izraeli légierő a Gázai övezet több pontján hajtott végre támadást: Zeitúnban, Hán Júniszban és Dzsabalíjában található katonai célpontokat lőttek éjszaka. Emellett légicsapásokat mértek a Hamász főhadiszállására és több katonai egységére, továbbá több tucat rakétakilövő helyre, páncéltörő- és megfigyelőállásra.

A Hezbollah rakétatámadást intézett Izrael Libanonhoz közeli területe ellen

Szinte ezzel párhuzamosan rakétatámadást intézett a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen vasárnap, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be,

izraeli egészségügyi források szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek.

Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

(Kép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált épület előtt izraeli katonák a dél-izraeli Beeri kibucban 2023. október 14-én. MTI/AP/Ariel Schalit)

A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet, továbbá közzétett néhány videofelvételt a milícia előző napi támadásáról, melyet a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő, izraeli irányítás alatt álló Sebaa-farmok "katonai objektumai" ellen követett el.

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat, és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is. Emellett felszólította a civileket, ne menjenek a határ négy kilométeres közelébe, az itt lévő települések lakóit pedig arra kérte, maradjanak óvóhelyeiken.

Izrael ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál

Izrael úgy döntött, négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál, miután egy libanoni lövedék megölt egy izraeli civilt a határ közelében fekvő egyik településen - jelentette a helyi média vasárnap.

A Hezbollah libanoni síita milícia Izrael elleni vasárnapi, páncéltörő rakétával végrehajtott támadásában az ENSZ által meghatározott, 1948-as izraeli határokon belül található, Stúla nevű izraeli faluban megsebesült négy építőmunkás.

Egyiküket a mentő tagjai nem tudták megmenteni; két, 40 év körüli férfit közepesen, egyet pedig könnyebb sebesüléssel szállítottak kórházba.

Ezután az izraeli hadsereg bejelentette az ország északi, libanoni határától számított négy kilométeres sávjának elszigetelését. Erre a területre tilos belépni civileknek, s az ott élők kötelesek óvóhelyeken, vagy védelmet nyújtó betonszobáikban, vagy annak közvetlen közelében tartózkodni, hogy oda tudjanak menekülni légvédelmi riadó esetén.

Ahogy arról hírt adtunk, az iszlamista Hamász múlt szombati terrortámadását több mint 1300 halálos áldozat kísérte, amikor többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen. Az izraeli-palesztin háború fellángolása után Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán bejelentette, vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek Izraelben. Eszerint „háborús kabinet” alakult három taggal: a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke részvételével. Netanjahu kijelentette, a Hamászt úgy fogják eltiporni, ahogy a világ eltiporta az Iszlám Államot.

A minap Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldi állampolgárok átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen. Azóta már a 2300-at is meghaladta az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma, a sebesültek száma pedig 8700-nál is többre nőtt, és mintegy 150 civilt tartanak fogva a Hamász fegyveresei Gázában.

(Címlapkép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált épület előtt izraeli katonák a dél-izraeli Beeri kibucban 2023. október 14-én. MTI/AP/Ariel Schalit)