Jakab: nem Mészáros Lőrinc adóját csökkentenénk, hanem a szegényekét szüntetnénk meg

Jakab: nem Mészáros Lőrinc adóját csökkentenénk, hanem a szegényekét szüntetnénk meg

A Jobbik eltörölné az átlagbérnél kevesebbet keresők személyi jövedelemadóját, erről a párt országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be. A lépéssel mintegy kétmillió emberen segíthetnének, havonta közel 50 ezer forinttal növelve az emberek bevételét.

A Jobbik egy néppárt, ami azt jelenti, hogy minden magyar embert szeretnénk képviselni

- mondta ezzel kapcsolatban Jakab Péter az ATV Start című műsorában szerdán.

A Jobbik nemrég megválasztott új elnöke szerint az országban megélhetési válság van, a munkavállalók harmada annyi megtakarítással sem rendelkezik, hogy ha elveszítené az állását, akkor akár csak egy hónapot képes legyen túlélni.

Jakab Péter elképesztőnek nevezte, hogy a minimálbér esetében fennálló bruttó 161 ezer forintból különböző adóterhek formájában még 33 százalékot von el az állam, az ellenzéki politikus szerint ezért többkulcsos adórendszerre lenne szükség.

Mint mondta, nem az a céljuk, hogy Mészáros Lőrinc adóterhei csökkenjenek, hanem az, hogy a kiskeresetűeké szűnjenek meg.

A pártelnök úgy látja, már rég nem azon kellene vitatkozni, hogy a minimálbér egy vagy esetleg két számjegyű emelésen esik-e át, hiszen Magyarország már a Visegrádi négyektől is lemaradt, nem beszélve a nyugati országokban kínált fizetésekről.

Közölte: a Jobbik már benyújtotta a határozati javaslatot és abban bíznak, a parlamenti pártok és a szakszervezetek is felsorakoznak mögöttük.

„A Jobbiknak kell lennie az ország legnagyobb szakszervezetének, és pártállástól függetlenül segítenünk kell azokat az embereket, akiket ma kirekeszt a társadalomból ez az ’úgynevezett’ nemzeti kormány”

– mondta.

A 2022-es választási együttműködésről szólva azt mondta, tavaly október óta félmillió embert veszített a Fidesz, és ennek a tábornak a megnyeréséhez olyan együttműködésre van szükség, amit ezek a választók is el tudnak fogadni. Jakab Péter szerint egyéniben teljes együttműködésre van szükség egy-egy erős helyi jelölttel, listán azonban több, egymást párhuzamosan segítő lehetőségre van szükség. A sikeres együttműködéshez viszont továbbra is önmérsékletet kér a 2010 előtti politikai erőktől.

A Jobbik ideológiai szempontból megmarad jobboldali konzervatív nemzeti néppártnak, azonban elsősorban olyan ügyeket fognak képviselni, ami azokon segíthet, akiket magára hagyott a rendszer – ezt egy keddi háttérbeszélgetésen mondta az ellenzéki párt vezetője.