Jobbik: Kecskeméten is egyre több a vendégmunkásszálló, miközben egyre kevesebb a magyar fiatal

Jobbik: Kecskeméten is egyre több a vendégmunkásszálló, miközben egyre kevesebb a magyar fiatal

A kecskeméti Fidesz a fiatalok lakhatásának támogatásával kampányol egy olyan épület fényképével, amiben jelenleg vendégmunkások laknak. Ennek vetne véget Nagy Szilveszter önkormányzati képviselőjelölt.

Z. Kárpát Dániel hétfőn Kecskeméten tartott sajtótájékoztatót egy olyan közpénzből épült épület előtt, ahol vendégmunkásokat szállásoltak el. A hírös várost is egyre jobban érinti az az országos szintű probléma, hogy miközben a magyar fiatalok egyre nehezebben boldogulnak, egyre nehezebben tudják megoldani a lakhatásukat, addig egyre nagyobb számban telepítenek be vendágmunkásokat a városba.

Amerre nézünk a környéken vagy romos épületeket, vagy frissen, esetleg korábban kialakított munkásszállókat találunk, külföldi rendszámú autókat, idegen nyelvű feliratokat és egyre kevesebb magyart

– összegezte az elszomorító helyzetet a Jobbik-Konzervatívok alelnöke

Itt kecskeméti családoknak kellene lakniuk, de helyette vendégmunkásokat szállásoltak el.

Szerinte a Fidesz által szervezet vendégmunkás import komolyan veszélyezteti a magyarok szülőföldön való boldogulásának lehetőségét. A Jobbik-Konzervatívok azt szeretné, hogy a Fidesz-kormány ne a vendégmunkásokat foglalkoztató multicégek támogatására és a vendégmunkások lakhatására fordítson 100 milliárdokat, hanem a magyarok szülőföldön való boldogulására.

Az ellenzéki politikus rámutatott: Ha egy multi cég adott esetben akár napi 4000 forinttal támogatja egy vendégmunkás lakhatását azzal, hogy elszállásolja egy munkásszállón vagy bérelt épületben, akkor az havonta legalább 120 ezer forint. Ha ezt a pénzt hozzátennék a magyaroknak kínált havi bérhez, akkor helyben lehetne találni megfelelő munkavállalókat, és nem lenne szükség idegenek behozatalára – véli Z. Kárpát Dániel.

A magyar állam súlyos összegekkel támogatja mind őket, mind a vendégmunkások behozatalát, mind pedig a munkásszálló építéseket és a lakhatásukat.

A jobbikos képviselő elmondta, hogy az ország minden táján azt tapasztalta, hogy gombamód szaporodnak a vendégmunkások által lakott épületek, és ezzel együtt egyre csökkennek a magyarok által elérhető kényelmes és megfizethető lakhatási lehetőségek. A Jobbik-Konzervatívok változtatni szeretne ezen, ezért olyan jelölteket támogat az önkormányzati választáson, akik a vendégmunkások importja helyett a magyar pályakezdők lakhatását, a fiatal családok lakáshoz jutását támogatná.

Cirill betűs felirat az egyik épület bejáratánál.

Az elérhető lakhatás biztosításával meg lehetne előzni, hogy a magyar emberek elvándoroljanak a szülőföldjükről, magasabb bérekkel haza lehetne csábítani a már külföldre kényszerülteket. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: vendégmunkások lakhatása helyett a magyarok ingyenes átképzésére kellene fordítani az adófizetők pénzét.

Arról, hogy Kecskeméten milyen módon jelenik meg ez az országos szintű probléma Nagy Szilveszter, a Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselőjelöltje beszélt.

Először a helyi, fideszes sajtóból (a Szívvel-Lélekkel című kampánykiadványból) idézett egy félrevezető állítást: „Bérlakásokat építünk, fiataljainknak lakhatási támogatást adunk” – állítja a kecskeméti Fidesz. A cikk illusztrációjaként használt épület ugyanaz, mint ami előtt a sajtótájékoztatót tartották. Ebben sajnos nem kecskeméti fiatalok kaptak bérlakást és lakhatási lehetőséget – tisztázta a helyzetet Nagy Szilveszter.

Kecskeméten az egyszobás albérletárak már 100 ezer vagy afölött is vannak és abszolút nem tudnak már olcsóbb lakáshoz jutni, miközben a bérlakásokat viszont külföldi vendégmunkásoknak adják ki.

„Tehát akkor most kinek a szívével és kinek a lelkével gondolkozik a Fidesz?” – tette fel a költői kérdést, amit meg is válaszolt: mert hogy nem a kecskeméti fiatalokért, az biztos.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)