Jobbik: Tarthatatlan, hogy nincs elég kollégiumi férőhely a felsőoktatásba felvett fiataloknak!

Jobbik: Tarthatatlan, hogy nincs elég kollégiumi férőhely a felsőoktatásba felvett fiataloknak!

A párt szorgalmazza a Diákváros mihamarabbi megépítését. Ezen kívül követelik az egyetemi oktatók bérének felzárkóztatását legalább a régiós átlaghoz.

Azokat a napokat, heteket éljük, amikor az egyetemekre felvételt nyert hallgatók elfoglalják új lakóhelyeiket, a szerencsésebbek kollégiumi férőhelyet. Nagyon sokan kényszerülnek ugyanakkor piaci alapon mért albérletekbe, ami tekintetbe véve, hogy Budapesten már 245 ezer forint egy átlagos méretű albérlet ára, komoly akadályokat gördít a fiatalok életkezdése és továbbtanulása elé, adott esetben ellehetetleníti.

Ennek kapcsán tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Brenner Koloman, a Jobbik elnökhelyettese és Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Több mint évtizede látjuk azt az óriási problémát, hogy nagyon-nagyon kevés a bérelhető lakás, nemcsak a fővárosban, de a nagyvárosokban is

– hívta fel a figyelmet Z. Kárpát Dániel, akinek szívügye és szakterülete a magyarok lakhatása.

Rámutatott: az AirBnB szabályozásának a elmaradása a kormány részéről tovább terebélyesítette a lakhatási kataklizmát, a lakhatási káoszt. A Jobbik egy átfogó otthonteremtési és állami hátterű bérlakásépítési program készül enyhíteni ezen a feszültségen. A Mi Várunk programmal, évente 5-10 ezer megfizethető, a piaci ár maximum feléért bérelhető, új lakást lehetne építeni. A párt ezen kívül felülvizsgálná az állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő üres lakásokat, melyekből több mint 600 ezer van hazánkban.

Kidolgozott lakhatási és oktatási programja is van a Jobbiknak.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, hogy egy olyan lakhatási támogatási rendszer kidolgozására lenne szükség, amely

kimondottan az albérletezni kényszerülők számára biztosítana adókedvezményt, adójóváírási lehetőséget, ami havi több tízezer forintot jelenthetne egy-egy családnak.

Az egyetemektől mindenki elvárja, hogy kollégiumi férőhelyekkel biztosítsák a hallgatóik lakhatását, de a Jobbik szerint ehhez nem kapnak érdemi forrásokat az államtól. Erről Brenner Koloman beszélt

A jobbikos oktatáspolitikus kijelentette, hogy a magyar egyetemisták, az egyetemi oktatók és dolgozók sokkal többet érdemelnének a 21. században a tudás és az információ évszázadában.

Az egyetemek akkor lennének képesek arra, hogy legalább a felvett egyetemisták felének biztosítsanak kollégiumi férőhelyet, ha ehhez a Fidesz-kormány támogatását megkapnák

– jelentette ki.

Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a Fidesz tudás és értelmiségellenes politikája miatt nem kapják meg az egyetemek a megfelelő forrásokat.

A Jobbik Klebelsberg oktatási programja szerint nemcsak a magyar közoktatás, hanem a felsőoktatás is kiemelt nemzetstratégiai ágazat, amely kiemelt támogatást érdemel. A párt szerint kiemelt költségvetési forrást kell biztosítani az kollégiumi férőhelyek számának növelésére. Szerintük kiemelten kellene kezelni a Diákváros ügyét, melynek helyén csaknem egy kínai egyetem épült.

Hosszú évek óta azt is követeljük, hogy a magyar egyetemi oktatók és dolgozók bérét is érdemben rendezzék, hiszen azok már a régiós bérekhez képest is súlyosan le vannak maradva!

A Jobbik véleménye szerint a magyar egyetemi világ, a magyar egyetemisták, oktatók és dolgozók többet érdemelnek annál mind erkölcsi, mind anyagi tekintetben, mint amit a Fidesz-kormánytól kapnak.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)