"A folyamatos sunnyogás egyre inkább azt bizonyítja, hogy a Fidesz választási csalást követett el"

Orbán Viktor rosszabb Gyurcsány Ferencnél?

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a folyamatos "sunnyogás" egyre inkább azt bizonyítja, hogy a Fidesz választási csalást követett el és nem illiberális, hanem illegitim kormányzást folytat.

Értékelése szerint míg Gyurcsány Ferenc tartalmilag verte át Magyarországot, addig Orbán Viktor anyagilag. Utóbbi következménye súlyosabb, "egy teljes bolsevik rendszert" tudtak kiépíteni a kétharmados többség birtokában - fogalmazott a jobbikos politikus.

Azt kérte: a Fidesz ne akadályozza az ügy kivizsgálását.

Bocsánatkérés

Mirkóczki Ádámot kérdezték Kulcsár Gergely jobbikos képviselő helyzetéről is, miután Vona Gábor pártelnök ATV-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta, a "rossz mondatok" és "félrecsúszott folyamat" miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól. Azt felelte: képviselőtársa korábbi tettei nem maradtak következmények nélkül, arányos és megfelelő szankcióval illették.

Egy másik kérdésre közölte: neki sem derogál a bocsánatkérés, ha félreérthetően fogalmaz és valakit megsért. Ezt nem hibának, hanem jellem kérdésének tartja - tette hozzá.

Cigánybűnözés

Faggatták arról is, hogy szerinte van-e Magyarországon "cigánybűnözés". A szóvivő úgy reagált: vitathatatlan, hogy "a különféle bűncselekményi formák többségét a cigányság tagjai követik el", tartalmilag létező jelenség, de a kifejezés használatához nem ragaszkodik, a bűnözési forma felszámolásában érdekelt.

Plakátok

Megkérdezték a béruniós plakátok kihelyezéséről, amire azt válaszolta, hogy július 15. után a Jobbiknak megszűnt minden plakáttevékenysége, a korábbi helyeikre kikerült új plakátoknak nem ők a megrendelői vagy fizetői, hanem olyan valaki, aki maximálisan egyetért a kezdeményezéssel. Arra, hogy ez lehet-e Simicska Lajos, azt mondta, szerinte 8 millió emberből bárki lehet.

K-vonal

Mirkóczki Ádámot kérdezték a zárt kormányzati telefonhálózat kiépítéséről szóló hírekről is.

Újra kiépíthetik a K-vonalat, közvetlen telefonkapcsolat lehet az állami szervek között

A Magyar Nemzet szúrta ki a Magyar Közlöny hétfői értesítőjében a vonatkozó határozatokat. Az anyagokat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írta alá.A terv értelmében egy nem nyilvános, helyhez kötött, tehát vezetékes telefonszolgáltatással kötnék össze a következőket:államigazgatási és rendvédelmi szervekkormányhivatalokállami kórházakkormányzati fenntartású közigazgatási szervek

Mint mondta, a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén tételes beszámolót kér róla. A célt helyesnek nevezte, ugyanakkor szkeptikusnak nevezte magát, mondván: az elmúlt 7 évben az állam milliárdokat költött infokommunikációra és kibervédelemre, továbbá a hálózat több szervezetet csatornázna be, mint amennyi szerinte a nemzet biztonságáról szólna.