Nagykereskedelmi benzinárstopot rendelt el a kormány, és nyúlfarknyit csökkentette a jövedéki adót is

Nagykereskedelmi benzinárstopot rendelt el a kormány, és nyúlfarknyit csökkentette a jövedéki adót is

A kormány hétfőtől 480 forintban maximálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, amivel hozzájárul a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva arról írtak közleményükben, hogy a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát. Az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat.

Ezzel egyúttal csökkentik a törvényben megszabott jövedéki adót is. 

  • Az eddig szabályozás szerint, az adó mértéke a benzinen 120 ezer forint/ezer liter, amennyiben a kőolaj világpiaci ára meghaladja az 50 amerikai dollárt. Ezt most az Orbán-kormány 115 ezer forintra csökkentette.
  • A gázolaj esetében szintén csökkent a vonatkozó adó mértéke: 110 350 Ft/ezer literről 105 350 Ft/ezer literre.

Felmérés: hatósági ár helyett adócsökkentéssel nyomná le az üzemanyagárakat a magyarok többsége

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok többsége egyetért azzal, hogy a kormánynak tennie kell a magas üzemanyagárak ellen, túlnyomó részük azonban nem az árak maximalizálásával érné el azt. A megbízásából a Pulzus Kutató által készített felméréséből kiderül: 63 százalékuk árstop helyett adócsökkentéssel küzdene a magas üzemanyagárak ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, sok esetben családi vállalkozásként működő tulajdonosoknak kellett benyelni a veszteséget. A rendelkezés szerint a fogyasztókra vonatkozó 480 forintos árplafon nem változik, így az adócsökkentés révén a veszteségük fog literenként 5 forinttal csökkenni.

A rendelet emellett márciusra, áprilisra és májusra elengedte a két alapvető üzemanyagtípus (95-ös benzin, illetve dízelolaj) kőolaj-készletezési díját is. Ezt az összeget a kutak fizetik a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) részére, hogy az ország üzemanyag-ellátását biztosítani tudják. A díj mértéke benzinnél 4,145 forint, gázolajnál 3,883 forint, így ez az összeg is csökkenti a kisebb benzinkutak veszteségét.