Kaotikus: a magyarok mehetnek külföldre, aki marad, azt kirúgják

Kaotikus: a magyarok mehetnek külföldre, aki marad, azt kirúgják

Nőtt a magyar munkavállalók száma Ausztriában. Aki Magyarországon maradna, arra az a sors vár, hogy betanítja az ázsiai munkásokat, ezt követően kirúgják.

Egyetlen hónap alatt több mint 4000 magyar ment Ausztriába dolgozni – írja a vg.hu, amely adatot sokkolónak minősítette a kormánylap. A magyarok létszáma hónapokon keresztül csökkent a szomszéd országban, azonban a trend decemberben megfordult, és csak a német állampolgárok előznek meg bennünket.

A „hazai munkaerőpiac szempontjából kifejezetten sajnálatos adatokat” a gazdasági lap az osztrák társadalombiztosítástól veszi, és kizárólag a teljes állásban foglalkoztatott külföldiekre vonatkozik. Megjegyzi, hogy a magyarok létszámát illetően a korábbi csökkenés után is várható volt a téli növekedés, de nem ennyire. S miközben a régiós országok dolgozói, a szlovákok, a lengyelek, a románok, de még a szlovének is ezrével hagyták ott decemberben Ausztriát, addig a magyarok aránya 3,5 százalékkal nőtt.

A novemberi 118 930 után 4102-vel több, 123 032 magyar teremt értéket Magyarország helyett Ausztriában.

A vg.hu a korábbi évek tapasztalatai alapján és az osztrák munkaerőpiac szezonalitása miatt arra következtet, hogy a trend nem javul, hanem rosszabb lesz. A következő hónapokban tovább emelkedik majd a magyarok száma, és azt sem lehet kizárni ki, hogy bár Magyarország súlyos cnyal küszködik, a sokkal jobb munkakörülmények miatt tavaszra már a legnépesebb külföldi dolgozói közösségként jelenik meg az osztrák statisztikában.

Eközben a hazai munkahelyeken áll a bál. Kormányszinten vizsgálják annak a Salgótarjánba települt dél-koreai akkumulátorüzemnek a gyakorlatát, ahonnan elbocsátották azokat a magyar munkavállalókat, akik foglalkoztatásáért a magyar állam támogatást nyújtott a külföldi cégnek.

Azonban csak addig tartották a magyarokat, amíg betanították a Vietnámból érkezett vendégmunkásokat, a vietnámiak után azonban nem járt volna támogatás.

A gazdasági tárca ugyan újra felhívta minden érintett szereplő figyelmét, hogy a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Csak ez egyre kevésbé sikerül.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a munkaerőhiányt tartalékainkkal fogjuk megoldani. A félmillió üres munkahely betöltésénél először a hazai roma közösséget említette, később azután belegondolta ebbe a határokon túli magyarokat is. Úgy tűnik azonban, hogy az ötlet nem vált be,

már szervezetten ömlik Ázsiából Magyarországra a külföldi munkaerő, a magyarok pedig egyre többen próbálnak szerencsét külföldön.

(Címlapkép: Karl Nehammer osztrák kancellár fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án. MTI)