Tokajev kompromisszumról beszél, de az internetet korlátozottan kapcsolják vissza Kazahsztánban

Tokajev kompromisszumról beszél, de az internetet korlátozottan kapcsolják vissza Kazahsztánban

A kazah államfő szerint csütörtökön stabilizálódott a helyzet Almati és Aktobe városokban, valamint az Almati területen.

"A rendkívüli állapot bevezetése meghozta eredményeit. Az alkotmányos legitimitás országszerte helyreállt. A terroristák azonban továbbra is kárt okoznak az állami és magántulajdonban, és fegyvert használnak a polgárok ellen"

- mondta Kaszim-Zsomart Tokajev az MTI által is közölt pénteki televíziós beszédében, amikor tűzparancsot is kiadott.

Van baj? Tűzparancsot adott ki a kazah elnök a rendvédelmi szerveknek

Tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek a kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev, aki ezt a nemzethez intézett pénteki televíziós beszédében mondta. Tokajev az MTI beszámolója szerint utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet. Kazahsztán az ország három évtizeddel ezelőtti függetlenné válása óta a legsúlyosabb zavargások színtere.

Hangsúlyozta, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) békefenntartó kontingense rövid időre érkezett Kazahsztánba az alkotmányos rend megteremtésének elősegítésére. Mint kifejtette: Kazahsztánnak szüksége van ezekre az erőkre, hogy "fedezetet és védelmet nyújtsanak".

Azt is mondta, hogy a hatóságok meghallgatták a tüntetők által békésen megfogalmazott valamennyi követelést, és kompromisszumot kötöttek velük.

"Minden békésen megfogalmazott követelés meghallgatásra talált. A párbeszéd eredményeként kompromisszum született. Az akut társadalmi-gazdasági problémákra megoldásokat dolgoztunk ki"

- tette hozzá az elnök, aki köszönetet mondott a köztársaság azon polgárainak, akik "megőrizték a nyugalmat, erőfeszítéseket tettek a stabilitás és a közrend biztosítása érdekében". Kiemelte, hogy a kormánynak számos döntést kell meghoznia, amelyeket január 11-én fog bejelenteni a parlament alsóházában, a Medzsliszben.

Tokajev közölte, hogy a köztársaság egyes régióiban újraindítják az internet-hozzáférést.

"A helyzet stabilizálódása miatt úgy döntöttem, hogy az ország egyes régióiban bizonyos időintervallumokra bekapcsolom az internetes kommunikációt"

- fogalmazott, figyelmeztetve ugyanakkor, hogy az internethez való szabad hozzáférés nem jelenti a koholmányok, rágalmak, sértések, gyújtó hangú felhívások szabad közzétételét. Hangoztatta: az ilyen anyagok esetében intézkedéseket hoznak a szerzők felderítésére és megbüntetésére.

 "Az úgynevezett szabad média és a külföldről érkező, a soknemzetiségű népünk alapvető érdekeitől távol álló személyiségek bűnsegédi, sőt uszító szerepet játszanak a törvény és a rend megsértésében. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek felelőtlen demagógok, akik bűnrészesek abban, hogy Kazahsztánban tragédiát idéznek elő"

- mondta Tokajev, hozzátéve, a kazahsztáni hatóságok intézkedései a zavargások megakadályozására, nem pedig a szabadságjogok és az emberi jogok ellen irányulnak.

Az elnök egyben köszönetet mondott a KBSZSZ-államok vezetőinek azért, hogy békefenntartó erőket küldtek Kazahsztánba, továbbá az orosz és a kínai elnöknek, Üzbegisztán és Törökország vezetőinek, valamint az ENSZ és más nemzetközi szervezetek képviselőinek a támogatásukért.

Szakértő a kazah kapcsolataink jövőjéről: "Problémát az okozna, ha a gazdaság megszenvedné a jelenlegi helyzetet"

Az utóbbi napokban tömeges elégedetlenséget, majd tiltakozási hullámot váltott ki Kazahsztánban, hogy jelentősen megemelkedett a gáz ára. A főként Almatiban, a legnagyobb kazah városban történő demonstráció azóta oly mértékben eszkalálódott, hogy szerda este már összecsapásra került sor, és csütörtökre több tucat áldozatról számoltak be mindkét oldalon, a rendfenntartók körében pedig több mint 350 sebesültről adtak hírt.