Jobbik: Oligarchacsökkentést!

A párt szerint a rezsicsökkentés egy kampánytermék volt, amit ki fog vezetni a Fidesz.

"Időnként a felszínre kerül egy-egy igazságbeszéd, amiből aztán ki is derül, hogy mi zajlik valójában a felszín alatt. Így történt ez most is, amikor a napokban a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mátrai Erőmű igazgatójának beszéde került nyilvánosságra"

- mondta Kepli Lajos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Jobbik szakpolitikusa szerint érdemes odafigyelni az ilyen kibeszélésekre, hiszen - mint hozzátette - "tudjuk, hogy nagyon sokszor a kormány ezen gazdasági háttértársaságok érdekében alkotja meg a jogszabályokat, törvényeket."

A képviselő értékelése szerint még ennek a félmegoldásnak tűnő rezsicsökkentésnek is vége van, a "kormány szembemegy a magyar emberek akaratával, a profit növelése érdekében."

"Amint bevásárolták magukat az energiaszektorba, amint Mészáros Lőrinc tulajdonába került a második legnagyobb hazai erőmű, máris abban lettek érdekeltek, hogy a villamosenergia ára nőjön, hiszen így tudnak profitot növelni."

Kepli Lajos szerint nem várható, hogy rögtön árat emelnek, hiszen jövőre két választás is lesz Magyarországon. Mint mondta:

"Lassan mondjuk, hogy Orbán Viktor is megértse: amint az előttünk álló kampányidőszak véget ér, az energiaárak emelkedésével kell számolnia a magyar embereknek!"

Mint ismert, a portálunk birtokába került felvételen Valaska József, a Mátrai Erőmű igazgatóságának vezetője azt mondja:

"Ellentétben azzal, amit az elmúlt 5-6 évben hallhattatok tőlem, most azt kell mondanom, hogy a cég piaci helyzete jó. A villamosenergia-árak, a villamos energia nagykereskedelmi árai nőnek, reméljük, a lakossági is, bár ez nem biztos, hogy népszerű, de bízunk abban, hogy a lakossági is, mert akkor az MVM mozgástere is meg fog nőni a mi hosszú távú szerződéseinken keresztül"

A Mészáros-erőmű vezetője a villanyárakról by alfahir.hu

Stream A Mészáros-erőmű vezetője a villanyárakról by alfahir.hu from desktop or your mobile device

A beszéd azért is pikáns, mert a cégvezető azt az erőművet vezeti, amely idén tavasszal került Mészáros Lőrinc kizárólagos tulajdonába. 

A Mészáros-erőmű vezetője bízik abban, hogy emelkednek az energiaárak (Hangfelvétel!)

Megdöbbentő, hogy az ország "legtehetségesebb üzletemberének" egyik vezető tisztségviselője reményét fejezte ki, hogy az emberek még többet fognak fizetni a villamos energiáért. De vajon mit szól ehhez Németh Szilárd? "Ellentétben azzal, amit az elmúlt 5-6 évben hallhattatok tőlem, most azt kell mondanom, hogy a cég piaci helyzete jó.

A kérdés már csak az, hogy vajon a kormányközeli vállalkozó érdeke vagy a rezsiharc győz-e. Utóbbi persze viszonyítás kérdése, hiszen egyáltalán nem biztos az, hogy amit a kormány rezsicsökkentésnek hív, az valóban az.

Újabb átverés? A rezsicsökkentés nélkül még olcsóbb lehetett volna a gáz

Az állami MVM gáznagykereskedő egyik cégétől, a Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK) a szocialista Tóth Bertalan több éves pereskedés után megszerezte azokat a számlákat, melyeket annyira titkolni próbáltak, hogy a kiadásukról szóló pert egészen a Kúriáig vitték. A képviselő szerint ezekből kiderült, hogy valójában nem nyert, hanem vesztett a lakosság a rezsicsökkentés hatósági gázáraival.

Az eset kirobbanása után az N1TV szerette volna megtudakolni György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkártól, hogy most akkor mire is készüljön a lakosság, a kormánytag viszont az év, de inkább az évtized legpszichedelikusabb válaszát adta, amikor csak annyit tudott mondani, hogy

"most egy felhőben él", ezért "nem is figyelt a kérdésre".

 

Bár a válasz egy Pink Floyd-konceptalbum címének sem lenne utolsó, Kepli Lajos szerint ez leginkább felháborító, mint mondta az esetre reagálva:

"Sajnos a magyar emberek nem élnek felhőkben, ők a földön járnak, hiszen a sárga csekkek mindig megérkeznek. Nekik határidőre be kell fizetni a rezsidíjakat."

Kepli Lajos úgy véli, a magyar embereket kormányzati segédlettel sarcolják, a kormány "lemészárolja a rezsicsökkentést".

A rezsicsökkentés egy kampánytermék volt a részükről, aminek lejárt a szavatossági ideje és ki is fogják ezt vezetni. Valódi rezsicsökkentés mellett egy oligarchacsökkentést kell végrehajtani, hiszen jól látható, hogy a kormány mögött álló oligarchák rángatják a gyeplőt.

Hozzátette: a Jobbik azt szeretné, hogy a magyar emberek a jövőben is a lehető legkedvezőbb áron jussanak hozzá az energiához. Kepli Lajos felszólította a kormányt:

"Valljanak színt: készülnek-e az energiadíjak emelésére?"