Kiderült: lehet honosítani az Indiából toborzott teherautósofőrök jogosítványát

Kiderült: lehet honosítani az Indiából toborzott teherautósofőrök jogosítványát

Viszont csak egy év hazánkban való tartózkodás után kötelező ezt megtenni - árulta el Ágh Péter államtitkár a jobbikos Lukács László kérdésére.

Van-e lehetőség honosítani a külföldről toborzott tehergépkocsi-vezetők jogosítványát?

- ezt az írásbeli kérdést intézte Lukács László György a kormányhoz még augusztus végén, összefüggésben azzal, hogy indiai sofőröket is keresnek idehaza vendégmunkásként.

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetőjének kérdésére Lázár János miniszter megbízásából Ágh Péter államtitkár válaszolt.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló kormányrendeletre hivatkozva Ágh azt írta,

mivel India tagja az 1949. évi Genfi Közúti Közlekedési Egyezménynek, így az Indiában kiállított vezetői engedélyek vizsgakötelezettség nélkül honosíthatók Magyarországon, amennyiben az igényló teljesíti a kormányrendeletben meghatározott feltételeket.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkárának válaszából az is kiderül, hogy

konkrét jogszabály kötelezi a járművezetőt jogosítványa honosítására, de csak a magyarországi tartózkodás kezdetétől számított egy év elteltével, függetlenül attól, hogy munkát kíván-e vállalni itthon.

A kiadott okmányok száma kapcsán Ágh Péter arra is kitért, hogy az engedély-nyilvántartás nem tartalmazza sem a vezetői engedély honosításának másodlagos okát, sem az új vezetői engedély megszerzésének motivációját, vagy egyéb élethelyzetét.

Mint megírtuk, rövidesen indiai nők szállíthatnak majd elektronikai eszközöket és postai küldeményeket Európa-szerte, így Magyarországon is. Ők teherautó-sofőrként havi 1800 eurós, azaz 680 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak majd. Az ezt a célt szolgáló program sikere esetén akár 800 indiai nőt is felvennének a következő öt évben.

Időközben tegnap visszavonulót fújt az Orbán-kormány a vendégmunkásokról szóló, még életbe sem lépő törvény kapcsán. Eddig úgy tűnik, mindössze a jogszabályba foglalt könnyítéseket veszik ki, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arra hivatkozik ezért új törvényjavaslatot készít. Ezt a Jobbik részsikernek könyveli el, de Lukács László lapunknak azt mondta, ez a fideszes visszakozás még mindig nem elégséges a külföldről érkező vendégmunkások ügyében.

(Címlapkép: Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára 2023. június 5-én. MTI/Katona Tibor)