Indiai nők érkeznek hazánkba teherautó-sofőrnek havi 680 ezer forintos fizetésért

Indiai nők érkeznek hazánkba teherautó-sofőrnek havi 680 ezer forintos fizetésért

Nekik jó lehetőség ez, hogy kitörjenek korábbi életükből, viszont magyar emberektől veszik el a munkát. Sajnos a magyar álláskeresők nem kapnak ingyenes átképzést a kormánytól.

Hamarosan indiai nők szállíthatnak majd elektronikai eszközöket és postai küldeményeket Európa-szerte, Magyarországon is – írta meg a Times Of India nyomán a HVG. A cikk szerint a Baton Transport Hungary, a dán Baton Transport szállítmányozási cég leányvállalata első körben 25 olyan indiai nőt keres, akik teherautó-sofőrként dolgoznának Magyarországon.

Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, akár 800 indiai nőt is felvennének a következő öt évben – írták.

Most kiderült, első körben hatan indiai nő vehet részt a hat hónapos képzésen, melynek során közülük azok is megtanulhatnak teherautót vezetni, akik eddig csak személyautót vezettek. Az képzési ösztöndíjat és a magyarországi álláslehetőséget egy indiai civil szervezet és a dán anyavállalattal rendelkező Baton Transport Hungary biztosította nekik.

A jelentkezés feltétele volt az általános iskolai végzettség, illetve az angol nyelvtudás. A jelöltekkel először kétéves szerződést kötöttek, amit később akár meg is hosszabbíthatnak. A képzést már Indiában megkapják, csak utána jönnek Magyarországra.

Az indiai teherautó-sofőrök havonta 1800 eurót, azaz nagyjából 680 ezer forintot fognak keresni.

Ezt maga a szervező cég mondta a program bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón. Ez az összeg egyébként körülbelül megfelel a magyar teherautó-sofőrök fizetésének, tehát ilyen értelemben igazságos, hogy ennyit kapnak. A gond inkább azzal van, hogy sok magyar munkakereső szívesen elfogadná ezt a pénzt és a vele járó munkát, ha lenne rá lehetősége, hogy ilyen képzést kapjon. A dán céggel ellentétben azonban a magyar állam nem biztosít ilyen átképzéseket, helyette inkább a bevándorlókat foglalkoztató akkumulátorgyárakat támogatják milliárdokkal.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője korábbi sajtótájékoztatóján beszélt a témával kapcsolatban:

Ingyenes átképzési programokkal el lehetne érni, hogy ne kelljen vendégmunkásokat hazánkba hozni, hanem magyarok tölthessék be ezeket az állásokat.

(Címlapkép: Instagram)