Kiírták a pályázatot a Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatára. Kultúrharcos kerestetik

Kiírták a pályázatot a Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatára. Kultúrharcos kerestetik

L. Simon utódjának ad tanácsokat, de kérdés, hogyan előzheti meg azt, hogy a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatójának szomorú sorsára jusson. Publicisztika.

Hammerstein Judit megbízott főigazgató nem sokáig marad a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székében, ezt már akkor megjósoltuk, amikor pár hónapja, L. Simon Lászlót rövid úton kipenderítették.

Hammerstein megbízatását nem véglegesítették, és a posztra máris megjelent a pályázati kiírás.

"Tévésztárnak meg borásznak elmegy, de vezetőnek alkalmatlan"

– indokolta Csák János kulturális és innovációs miniszter, azt, hogy mi is volt a problémája L. Simonnal, akit azért menesztettek, mert egy fotókiállítás esetében az általa vezetett Nemzeti Múzeumban nem kértek személyi igazolványt a fiatalkorú látogatóktól, ezért a Mi Hazánk képviselője szerint súlyos törvénysértést követtek el.

L. Simon eredménytelenül tiltakozott, hogy ők betartották a törvényeket. A kultúrpolitikus L. Simon évtizedek alatt nagyhatalmú és ikonikus alakjává vált a NER-nek, mégis repült. Ez már nem volt elég. Hammerstein Judit is kultúrpolitikus, ugyancsak a NER belső bizalmi köréhez tartozik, mégsem véglegesítik a kinevezését, pedig akár még szakmailag is alkalmas lehet rá.

A pályázatosdi persze nagyon szakmai aktusnak tűnik, de az biztosan kizárható, hogy olyan valaki lesz majd a Nemzeti Múzeumnak a főigazgatója, aki "mindössze" egy ilyen intézmény vezetéséhez ért, a kultúrharchoz meg nem.

L. Simon a kormánysajtóban segítséget nyújt a pályázóknak. A Mandinerben igazít el.

„Napjaink woke és cancel culture őrületében egyre több olyan kísérlettel szembesülünk, amely át akarja írni a történelmet. S ez a szándék elválaszthatatlan attól a jól megfogható identitásromboló politikai céltól, hogy megfosszanak bennünket a hőseinktől. A deheroizálás nem új keletű dolog, az európai kultúra hanyatlásának jól kitapintható jele, s egyértelműen a kommunista, marxista, neomarxista politikai narratívák sajátja”

– írja az egykori főigazgató.

Lehet, hogy L. Simon László ma már a személyi igazolványt is elkérné a fotókiállítás fiatal látogatóitól.

(Címlapkép: L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Budapesten, a Várkert Bazárban 2022. augusztus 31-én. MTI/Lakatos Péter)