A világ összes országát “utazásra nem javasolt térségnek” nyilvánították itthon, a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni a segítségnyújtást

A világ összes országát “utazásra nem javasolt térségnek” nyilvánították itthon, a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni a segítségnyújtást

Roppant érdekes helyzet állt elő a szeptember elsejétől életbe lépett, a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt elfogadott, legújabb szigorító kormányintézkedések nyomán. A magyar Konzuli Szolgálat honlapján elérhető friss tájékoztatás szerint az “Utazásra nem javasolt térségeknél” nem országot neveit találjuk felsorolva, hanem a következő olvasható: “A világ összes országa (all countries)”.

Ez azt jelenti, hogy valósággá váltak Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlthét pénteki kormányinfón bejelentett szavai, miszerint “mostantól Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolású.”

A Konzuli Szolgálat pirossal jelzett, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájáról a következőket írja: “Ez a legszigorúbb biztonsági figyelmeztetésünk. Az e kategóriába tartozó országokban válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – események tapasztalhatók. Javasoljuk, hogy e célországokba ne tervezzen utazást, vagy törölje tervezett utazását. Amennyiben már az országban tartózkodik, javasoljuk, hogy minél előbb hagyja el az országot, amíg a kereskedelmi járatok erre lehetőséget biztosíthatnak.”

A lényeg pedig itt következik:

“Amennyiben úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országban marad, a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni Önnek a segítségnyújtást.”

Hogy még pikánsabb legyen a történet, érdemes hozzátenni egy másik oldalon található figyelmeztetést is:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény 7.§ (5) pontja szerint a figyelmeztetés ideje alatt az utazásra nem javasolt országokba beutazó és onnan a konzuli szolgálat közreműködésével kimentett magyar állampolgárnak az evakuálás személyenként számított költségeit teljes összegben meg kell térítenie.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2020. szeptember 1- jétől semelyik külföldi országba nem javasolja magyar állampolgároknak az utazást. Ha pedig valaki például kint ragad egy piros színkódos külföldi országban, akkor a magyar Konzuli Szolgálat nem feltétlen fog tudni neki segíteni, amennyiben pedig konzuli védelemre szorul és evakuálni kell, akkor azt teljes mértékben ráterhelik az illetőre.

Érdekesség, hogy mint ma megírtuk, a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaságból érkezettek kivételt jelentenek beutazáskor.