Kósa mélyen hallgatott az MSZP-Fidesz paktumról - majd hirtelen meglepő beismerést tett

Vannak őrült pillanatok. 

A kormánypárti frakcióvezető és társa bravúros ügyességgel beszéltek jó húsz percen keresztül a "Lex Csicskához" benyújtott szocialista javaslatokról -  úgy, hogy egy szóval se említsék meg: az MSZP szinte szóról szóra átvette a politikai plakátkampányokat betiltó elképzelésüket. 

Egy váratlan kérdés azonban homokszemcsét juttatott az addig tökéletesen működő bullshit gépezetbe. Kósát a Gazdasági Bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik által benyújtott, és a napokban elfogadott törvényről kérdezték, amely látvány-csapatsportággá nyilvánította a röplabdát. Aki látott már röpi meccset, az a sportág által nyújtott látványt biztosan egy percig se kérdőjelezi meg - ám ez az átminősítés a tao-rendszerbe való bekerülést is jelenti. Vagyis a vállalkozások társasági adójuk egy részét most már a röplabda sportszervezeteknek is utalhatják.

Önmagában még persze ezzel sem lenne gond. Csakhogy Bánki Erik felesége, Bánki Ágnes a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke. Vagyis a képviselő úr lényegében írt egy törvényt élete párjának.

Kósa Lajos a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte nincs ezzel semmi gond, hiszen, ha más nyújtotta volna be a javaslatot, a média akkor is "lett volna annyira kreatív", hogy talál valamilyen fideszes kapcsolatot a háttérben. 

A cinikus szájbiggyesztés azonban itt egy kegyelmi pillanat erejéig töredelmes vallomásba csapott át:

"Ha egyetlen sportágnak se adhatnánk tao-pénzeket, amelyekben található fideszes kötődés, akkor megszüntethetnénk a tao-rendszert."

Vagyis Kósa Lajos beismerte azt, ami a híreket kicsit is követők számára már évek óta evidenciának számít, ám, amit mindeddig makacsul tagadtak:

A Fidesz politikai hatalmával visszaélve megszállta a magyar sportéletet, olyannyira, hogy most már nem is találni olyan szövetéget, amelynek élén ne az ő embereik ülnének. 

Kósa ebben az esetben elismerésre méltó módon ragaszkodott a tényekhez. A Ténytár blog az év elején összeszedte, mely szövetségek élén állnak kormánypárti, vagy a kormányhoz erősen kötődő vezetők.

És ebben a táblázatban csak az elnökök szerepelnek, a második-harmadik vonal nem. Például Hajdu János, a TEK igazgató, aki az ökölvívóknál alelnök, vagy maga Bánki Erik, aki az MLSZ elnökségi tagja.