Megmutatjuk, kik képviselik a fideszes mélyállamot: hiába a kormányváltás, ha maradnak '22 után is

Megmutatjuk, kik képviselik a fideszes mélyállamot: hiába a kormányváltás, ha maradnak '22 után is

Az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden átnyomta a "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), mindez azt jelenti, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közel 70 százaléka alapítványi fenntartásba került. A Fidesz közvagyon-privatizálásaként is emlegetett húzását alaposan bebetonozta, ugyanis

  •  az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható. 
  • A kuratóriumok ezenkívül megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja.
  • A vagyonkezelő közalapítványok pedig legalább 600 millió forintos vagyont kapnak indításként.

Az állami vagyon alapítványi kézbe kerülésével tehát elveszíti közpénz jellegét, a több ezer milliárd forintnyi összegekről pedig ki más dönthetne majd a jövőben, mint a Fidesz által kinevezett kurátorok. De, kik azok a fideszes politikusok, jelenlegi kormánytagok, akik kurátorok lesznek, így egy esetleges kormányváltás után is közvetlen befolyásuk lesz az állam működésére, az EU-s források elosztására, felhasználására, és bármikor értékesíthetik az állami vagyont? Összeszedtünk a fideszes önkormányzati képviselőktől kezdve, államtitkárokon át egészen a csúcsminiszterekig mindenkit, akit csak egy kétharmados többség tudna elmozdítani Orbán Viktor bukását követően is. 

Miniszterek, államtitkárok és miniszterhelyettesek fogják vezetni a ma megszavazott fideszes mélyállamot

Mint ismert, az Országgyűlés kedden kétharmados többséggel úgy döntött, hogy megszavazza több felsőoktatási intézmény állami alapítványba való kerülését. A Parlament fideszes többsége kedden újabb történelmi lépést tett, megszavazta ugyanis "A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), valamint "A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról" szóló törvényjavaslatot, így szabadutat biztosított, hogy a KEKVA törvény hatálya alapján létrehozott alapítványokba több mint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 ( Ennek értelmében az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható.

Pannon Egyetemért Alapítvány

A tavaly decemberi közlönyben hívta fel az Országgyűlés a kormány figyelmét, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Pannon Egyetemért Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában történő létrehozására. A veszprémi Pannon Egyetem szeptember 1-jével alakult át alapítványi magánegyetemmé, melynek kuratóriumi elnöke a város legfontosabb fideszes politikusa, Navracsics Tibor lett. A közigazgatási és igazságügyi miniszter 2014-től külügyminiszteri feladatokat látott el, majd az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó európai uniós biztosaként tevékenykedett.

Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány

Az alapítvány 2019. július 1-jétől vált a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójává. Elnöke Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt elnök-vezérigazgatója, aki 2020-ban Magyarország 69. leggazdagabb és 13. legbefolyásosabb személye volt.

Marek József Alapítvány

Az Állatorvostudományi Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlásával, működési feltételeivel rendelkező alapítvány élére Náray-Szabó Gábor akadémikust ültették. A 2000-ben az Oktatási Minisztérium főosztályvezetőjévé kinevezett magyar kémikus 2001 és 2002 között a minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, majd 2005-től az Orbán Viktor által életre hívott Nemzeti Konzultációs Testület tagjaként szerepelt annak megszűnéséig. 2008-tól a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja lett.

Universitas Miskolcinensis Alapítvány

A Miskolci Egyetem, 2020. augusztus 1-jével a felsőoktatási modellváltás jegyében került vagyonkezelői alapítvány fenntartásába, melynek kuratóriumi elnöke Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, illetve hazánk Igazságügyi minisztere. Az Elsevier Weekblad nevű politikai hetilap beválasztotta 2020-ban a húsz legbefolyásosabb politikusnője közé.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány

A vagyonkezelő alapítvány 2020. július 15-én tartotta meg alakuló ülését. Elnöke a 2020. június 11-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentése alapján Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója, aki a CEU-n szerzett MBA-diplomát. Böszörményi a digitális államkapitalizmus egyik hazai arca, aki pár éves fideszes kormányzati szereplését követően világszabadalomként egy általa irányított kormányszervet privatizált (Design Terminalt).

Neumann János Egyetemért Alapítvány

A 2020. június 29-i dátummal a kecskeméti Neumann János Egyetem fenntartói jogait 2020. augusztus 1-től gyakorló alapítvány kuratóriumi elnöke Csizmadia Norbert, akit 2012-ben neveztek ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkárává, majd 2013 márciusától a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójává lépett elő. 2016 óta a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány, majd pedig jogutódjának elnöke és a Hungarian Geopolitics (HUG) főszerkesztője. Kína egyik vezető egyetemén, a sanghaji Fudan Egyetemen, 2018 őszén létrejött „Övezet és Út, valamint Globális Kormányzás Nemzetközi Tanácsadó Testületének” tagja.

Soproni Egyetemért Alapítvány

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára tavaly júniusban jelentette be, hogy az alapítvány elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, míg a kuratórium tagjai: Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, (egy nagyon rövid ideig Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója), valamint Csóka Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke.

Csányit 2010-ben a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökévé választották. 2020 áprilisában sorozatban harmadszorra választották meg az MLSZ elnökének, aki mindemellett a MOL-Pick Szeged Kézilabda Klub tulajdonosa.

Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

A Széchenyi István Egyetem fenntartói jogait az államtól augusztus 1-jén a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány vette át, melynek elnöke dr. Knáb Erzsébet és többek között az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere is tagjait képezi.

Színház- és Filmművészetért Alapítvány

A modellváltást ellenző intézmények élharcosa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020. szeptember 1-től alakult át alapítványi fenntartású magánegyetemmé. Elnöke, Vidnyánszky Attila, akit 2012-ben neveztek ki a Nemzeti Színház élére.

Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

Tavaly júniusban az Országgyűlés által biztosított támogatás keretében az MCC tulajdonba kapta a működési helyéül szolgáló Somlói úti ingatlanegyüttest, valamint a MOL Nyrt. és Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek 10-10 százalékát. Elnöke dr. Orbán Balázs lett, aki 2015-től 2018-ig a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által alapított Migrációkutató Intézet főigazgatója és a Budapesti Metropolitan Egyetem megbízott oktatója volt. 2018 óta a Miniszterelnökség miniszterhelyettese és parlamenti és stratégiai államtitkára.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány

A korábbi Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől a hatékonyabb és magasabb színvonalú felsőoktatás érdekében alapítványi fenntartásban működik tovább - olvasható Magyarország Kormánya honlapján, melynek elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, tagjai pedig Nagy István agrárminiszter, Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja, Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja és Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Batthyány Lajos Alapítvány

A magánalapítványt még 1991-ben hozták létre Antall József miniszterelnök kezdeményezésére, majd tavaly ősszel Budapest egyik legpazarabb panorámájú, a Karmelita kolostortól kőhajításra lévő ingatlanát is megkapta. A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda által igen kedvelt alapítvány elnöke Dezső Tamás a Századvég alapította Migrációkutató Intézet igazgatója, míg az alapítvány cégének, a BL Nonprofit Kft.-nek ügyvezetői pozíciójába az a 26 éves Arany Bence foglalhatott helyet, aki az MCC volt diákja és jelenlegi oktatója, mindemellett a Tombor András többségi tulajdonában lévő repülőgépgyárat vásárló Aero Investment Partners Zrt. vezérigazgatója is.

Közpénz-privatizáció: Schmidt Mária alapítványát is vagyonkezelővé alakítja a kormány

Amennyiben a Parlament fideszes többsége elfogadja, az Orbán-kormány közhasznú vagyonkezelő alapítvánnyá alakítaná Schmidt Mária Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványát, így újabb lehetőség nyílhat arra, hogy folytatódjon az állami vagyon átmentése a fideszes magánalapítványokba.

A fideszes mélyállam legújabb sarokpontjai:

Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány

Bár nem kormánytag, de attól még fideszes politikus Szólláth Tibor. Hajdúnánás kormánypárti polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke lehet a Debreceni Egyetem alapítványának egyik kurátora. Róla legutóbb akkor írtunk, amikor a közösségi oldalán sértődötten írt a gyűlöletkeltés és uszítás miatt. A település azért is fontos, mert az Orbán-kormány ide tervezi a Moto GP pályát. 

Demeter Szilárdnak is kell egy darab a Diákvárosból

A kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak, illetve más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet, erősítette meg mindezt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Népszavának. A PIM tervei nem új keletűek, azonban, ha elképzeléseik megvalósulnak, több területet vinnének majd el, mint amivel eddig számoltak.

Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány

Itt már erősebb a konkrét kormányzati jelenlét. A kuratórium elnöke Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, de az alapítvány vezetésében ott találjuk Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztost is, aki Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökségnél dolgozik. Rajtuk kívül kurátor lesz Pacsay-Tomassich Orsolya is, aki 2019. július 1-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára.

Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány

A Pécsi Tudományegyetemet vezető kuratóriumot Bódis József vezeti majd, aki a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár a Palkovics László vezette innovációs minisztériumban. Az új feladatát Mikes Éva Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos, és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott segíti - utóbbi kapcsán azért ne feledjük el, hogy Stumpf István szerint a Rogán Antal alá tartozó egykori szoci politikus a biztosíték arra, hogy nem minden kurátor kormánypárti...

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány

A fideszes elképzelés szerint Szegeden kurátor lehet Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, majdnem megválasztott EU-biztos, és a Fidesz jelenlegi EP-képviselője. Bár jelenleg nem tagja az Orbán-kormánynak, de Nagy Anikó, az Orbán Viktor által eltávolított egészségügyi államtitkár neve is felmerült, mint kurátor. Nagy Anikóról a Pesti Srácok írta meg korábban, hogy Lévai Anikónak a jó ismerőse. 

Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány

Ismerős név került elő a Semmelweis Egyetemnél is, az alapítvány egyik kurátora lehet Szócska Miklós, az intézet igazgatója, aki 2014-ig volt Orbán Viktor egészségügyi államtitkára. A kormányzatot Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó képviseli (akinek feladata többek közt az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával kapcsolatos kérdéskörben személyes szaktanácsadás nyújtása).

Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány

A BGE esetében a kuratórium elnökének személye lehet kapocs a jelenlegi kormányhoz. Guller Zoltán ugyanis nemcsak a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, de egyes turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos is. 

Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány

Nyíregyházán is szoros lesz a nyakörv. Mészáros József lesz a kuratórium elnöke, ő egyébként a KDNP alapítványának, a Barankovics István alapítványnak is az elnöke. Kurátor lehet a város fideszes polgármestere, Kovács Ferenc, valamint a budapesti illetőségű Schanda Tamás, Palkovics László egyik - sokat beszélő - államtitkára, és nem mellesleg a 2019-től a KDNP budapesti II. kerületi alapszervezetének elnöke.

Testnevelési Egyetemért Alapítvány

A több kormányközeli ember között megtalálhatjuk a TE-nél Vári Attilát, a két nappal ezelőtti lemondásáig még pécsi fideszes önkormányzati képviselőt, illetve Schmidt Ádámot, Orbán Viktor miniszterelnök új sportügyi főtanácsadóját is. A jogász amúgy Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozonk férje. 

Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány

Az új alapítvány kuratórium elnöke maga Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos, volt alkotmánybíró lesz. A vezetőtestületbe pedig Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos is bekerülhet.

Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány

Az Óbudai Egyetemen szintén egy csúcsminiszter lehet egy esetleges kormányváltás után is, ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter lehet a kuratóriumi elnök. Érdekes azonban az itt felbukkanó székesfehérvári szál. A testületben ugyanis helyet foglalhat a mostanában elégedetlenkedő Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, valamint Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója is.