Le Figaro: Az Orbán család gazdagodik meg az EU-s forrásokból

Le Figaro: Az Orbán család gazdagodik meg az EU-s forrásokból

A francia Le Figaro az Európai Uniós helyreállítási alap forrásait félti. Mint írták, a 750 milliárd eurós „égi áldás" mágnesként vonzza a nepotista kormányokat. 

A Le Figaro azt írja, hogy több képviselő is aláírta azt a levelet, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottságnak elnökének címeztek annak érdekében, mert amiatt aggódnak, hogy a helyreállítási alap forrásainak egy része eltűnhet Magyarországon. 

„Eltűnhet a pénz a költségvetési ellenőrzés hiányában az átláthatatlan finanszírozási struktúrákban, amelyek célja egyébként az oktatás szabadságának és az intézményi autonómia függetlenségének megsemmisítése Magyarországon" 

- áll a levélben, amelyben a magyarországi korrupcióra hívták fel a figyelmet.

5800 milliárd helyett csak 2500 milliárd forintot kér a kormány a helyreállítási alapból

A tervezett 5800 milliárd helyett egyelőre csak 2500 milliárd forintot kér az Orbán-kabinet az EU ún. helyreállítási alapjából - számol be róla a 444. A szóban forgó 5800 milliárd forintból nagyjából 2500 milliárd forint lett volna vissza nem térítendő támogatás, és körülbelül 3300 milliárd forint kedvezményes hitel, vagyis az utóbbiról mondott le a kormányzat.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő szerint

Orbán Viktor rokonai, családja és barátai gazdagodnak az európai uniós forrásokból, miközben a Bizottság szemet huny e felett.

A cikk megjegyzi, hogy a segélycsomagot egyelőre az Orbán-kabinet nem ratifikálta, mert erős fenntartásai vannak az ahhoz kapcsolódó jogállami feltételekkel kapcsolatban.

A legtöbben amiatt aggódnak, hogy mivel nagy szükség van a helyreállítási alap forrásaira, így a gyors kifizetések miatt elmaradhatnak az ellenőrzések, ez pedig azoknak a kormányoknak segíthet, amelyek a korrupcióra épülnek.

A legfrissebb számítások szerint évente közel 200 milliárd euró tűnik el ügyeskedések útján az európai alapokból. Emlékeztetnek, hogy a Transparency International legutóbb korrupciós indexében az EU-n belül

Magyarország, Románia és Bulgária az éllovas.

Egy civil szakértő szerint az új jogállamisági mechanizmus segíthet abban, hogy megakadályozzák a közpénzek lenyúlását, azonban félő, hogy a politikai kompromisszum érdekében ezt megint beáldozhatják.