Lázár János az unióban növelné a közlekedés versenyképességét, a MÁV-ról nem szólt

Lázár János az unióban növelné a közlekedés versenyképességét, a MÁV-ról nem szólt

Az állami vasút áldatlan állapotairól nem ejtett egy szót sem a közlekedésért felelős miniszter.

Az európai közlekedéspolitika vezetői arról tanácskoznak Budapesten, hogyan lehetne az EU-ban hozzájárulni az ágazat versenyképességének növeléséhez - vélekedett Lázár János pénteken Budapesten az unió közlekedési minisztereinek informális találkozója előtt újságíróknak.

A magyar soros EU-elnökség keretében zajló tanácskozást felvezetve az építési és közlekedési miniszter kiemelte:

ha nem javul Európa versenyképessége, akkor jelentős mértékben lemarad Amerikától és Kínától is, ezért a magyar uniós elnökség legfontosabb célkitűzése, hogy az EU versenyképességének igazi lökést adjon.

A MÁV áldatlan állapotairól, például a kiugró késésekről azonban a fideszes tárcavezető nem ejtett egy árva szót sem.

Az állami vasúttársaság ugyanis augusztusban negatív rekordot döntött, azaz az esetek kétharmadában pontatlan volt a MÁV. Lázár pedig nemrég el is ismerte, nem tudják "varázsütésre" megújítani a MÁV-ot.

Az MTI beszámolója szerint a találkozón - amelynek második részében a vasúti ágazat jövőjét is áttekintik a résztvevők - az EU-s tagországok és illetékes intézményeinek képviselői mellett jelen vannak a nyugat-balkáni országok, Moldova, Georgia, Svájc, Izland, Liechtenstein és Norvégia miniszterei, államtitkárai is.

(Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Kovács Tamás)