Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is

Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is

A DK-val és a Párbeszéddel együtt alkotott pártszövetségük választási eredménye alapján végül úgy döntöttek, a jövőben immár nem állnak az MSZP élén.

Az MSZP országos választmányi ülésén a párt két társelnöke, Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is lemondott tisztségéről – számolt be az atv.hu.

A lap úgy értesült, az elmúlt napokban több szocialista politikus, köztük Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is szorgalmazta a lemondásukat, valamint egy tisztújítást a pártban. A társelnökök még szeptember végéig maradnak a pozíciójukban.

Ma tartotta meg első ülését az MSZP Választmánya a június 9-ei választások óta. A társelnöki megbízást az MSZP közösségétől kaptam, így itt kellett először bejelentenem a lemondási szándékomat, nem pedig a nyilvánosságban

erősítette meg szombati Facebook-bejegyzésében Kunhalmi Ágnes, aki azt vallja, nincs jó társadalom baloldal nélkül, és a baloldali progresszióra óriási szüksége van Magyarországnak.

Kunhalmi szerint az elkövetkezendő időszak feladata világos, azaz „a hazai baloldal értékeinek képviseletén túl a XVIII. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként, ahogy 2018-ban és 2022-ben, úgy 2026-ban is újra legyőzzem Orbán jelöltjét”.

Munkás emberként úgy tanultam, hogy mindennek van következménye

írta Komjáthi Imre szintén mai Facebook-posztjában a döntésük kapcsán.

A szocialista politikus jelezte, az MSZP vezetésében is végiggondolták, hogy milyen út vezetett a kialakult helyzethez.

Vállalni kell a felelősséget és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből

– indokolta Komjáthi, aki szerint a baloldali párt rendezi sorait, ezek után pedig az építkezés veszi kezdetét. Azt is hozzáfűzte: „feladatunk van abban, hogy szeretett hazánkban visszaállítsuk a szabadságot, a jogbiztonságot és megteremtsük a társadalmi igazságosságot”.

Átrendeződő erőviszonyok

Mint ismert, az önkormányzati voksolással összevont EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listája 367 ezer szavazatot, s alig több mint 8 százaléknyi voksot szerzett június 9-én. Így két EP-képviselői mandtáumot tartottak meg. 2019-ben a DK önállóan 16,05 százalékot és két képviselői helyet, míg az MSZP-Párbeszéd 6,61 százalékot kapott és egy mandátumhoz jutott. A Momentumnak pedig idén egyetlen EP-képviselője sem őrizte meg mandátumát az Európai Parlamentben, így a liberális párt éléről szintén távozott az EP-listavezető Donáth Anna.

A Mi Hazánk egy mandátummal gazdagodott, ugyanakkor a Tisza Párt rövid idő alatt az ellenzék vezető erejévé avanzsált, csaknem 30 százalékos eredményt ért el, míg a mindössze 15 százalékpontnyi különbségre álló Fidesz 45 százalék alá süllyedt, számos szimpatizánst veszítve, ám még mindig a legerősebb politikai erőnek számít. Mindenesetre alaposan átrendeződtek az ellenzéki térfél erőviszonyai a hazai pártrendszerben, főleg a baloldalinak, balliberálisnak számító formációk maradtak alul korábbi eredményeikhez képest.

(Címlapkép: Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnökei a párt az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésén Budapesten, Nagy Imre szobránál 2022. október 23-án. MTI/Mónus Márton)