Lengyelországban 10,8 százalékra szelídült az infláció – hazánkban 17 százalék lett júliusban

Lengyelországban 10,8 százalékra szelídült az infláció – hazánkban 17 százalék lett júliusban

A régióbeli ország lakóihoz képest a magyaroknak jelentősebb áremelkedéssel kell megküzdeniük.

Lengyelországban mérséklődött az éves infláció júliusban, és csökkentek a fogyasztói árak júniushoz képest a statisztikai hivatal hétfőn ismertetett végleges adatai szerint.

A júliusi éves szintű fogyasztói áremelkedés 10,8 százalékra lassult a júniusi 11,5 százalékról.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára, valamint a nem alkoholos italoké nőtt, 15,6 százalékkal, ami így is elmaradt a júniusi 17,8 százaléktól.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliusban a júniusi stagnálás után. Havi összevetésben a legnagyobb mértékben, 3,1 százalékkal a textilipari termékek és a lábbeli ára esett júliusban, az élelmiszer és nem alkoholos italok ára 1,2 százalékkal csökkent - adta hírül az MTI.

A lengyelországi dráguláshoz képest Magyarország még mindig európai szinten kimagasló inflációval küszködik, különösképp az euróövezetet tekintve; a KSH legutóbbi közlése alapján a magyar fogyasztóiár-emelkedés 17,6 százalékra enyhült júliusban. Egy hónappal korábban még húsz százalék felett állt az áremelkedés üteme, ezen belül pedig az élelmiszerek átlagosan 23,1 százalékos drágulást mutattak. A kelet-közép-európai országok mezőnyéből például Romániában és Csehországban is immár egyszámjegyűre apadt az infláció, és mostanra a lengyelek sem állnak távol ettől a céltól.

(Címlapkép: Lengyel zloty - Unsplash)