Bejön Orbánék számítása: rákényszerítik a magyarokat a magánegészségügyre

Bejön Orbánék számítása: rákényszerítik a magyarokat a magánegészségügyre

A Fidesz most már olyan nyíltan űzi a magánegészségügyi bizniszt, hogy még a 2010 előtti világ egyik legszimbolikusabb szereplőjével, Kóka Jánossal is üzletel. 

Ennek a nyomulásnak, aminek a másik pólusa az állami egészségügy (tudatos) leépítése, meg is lett eredménye.

Sokkal többet költünk saját zsebből egészségügyre, mint azt gondolnánk. 

Dupla áron: hiába fizetjük a tb-t, a végén inkább százezreket költünk rendes magánegészségügyre

Az NN Biztosító friss kutatása szerint a 20 és 65 év közötti válaszadók 58 százaléka vett már igénybe egy vagy több magánegészségügyi szolgáltatást, a válaszadók az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánellátásra. Ez a ráfordítás magasabb volt, mint előző években.

A Prémium Önkéntes Pénztárak reprezentatív kutatásában megállapította: az egészségpénztári tagsággal nem rendelkező dolgozó magyarok közül a legtöbben úgy gondolják, egy év alatt 50 ezer forintnál kevesebbet költenek a maguk és a velük élők egészségére. Ebbe beleszámolják a gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre és a magánegészégügyre fordított forintokat is. Évi 100 és 200 ezer forint közötti összeggel csak a háztartások 13 százaléka számol, és mindössze 8 százalék gondolja úgy, hogy akár 200-750 ezer forintot is elkölt.

Ez átlagosan háztartásonként 96 ezer forintot jelent. A hivatalos KSH-adatok azonban – nyomatékosítja a pénztár – merőben mást mutatnak, 2019-ben egy átlagos magyar háztartás több mint 200 ezer forintot adott ki az egészségére – szemlézi a kimutatást a 24.hu.

Az igazság döbbenetes, ugyanakkor a Matolcsy György-vezette Magyar Nemzeti Bank is tökéletesen rávilágit: az uniós országok között az egyik legmagasabb arányban költünk adófizetőként magánegészségügyre. A jegybank kimutatta:

a magyar emberek 850 milliárd forintot, így az egészségügyi kiadások közel 30 százalékát maguk voltak kénytelenek fedezni.

„Az idei első félévben a magyarországi egészségpénztárak a hivatalos MNB-adatok szerint 9,3 milliárd forint értékben finanszíroztak olyan szolgáltatásokat (jellemzően magán szakorvosi és fogászati ellátásokat) a tagoknak, amelyek a társadalombiztosítási ellátásokat helyettesítették, kiegészítették. Ez rekordot jelent, 2016 és 2020 között az első félévben még csak 5,7-7,7 milliárd forint között volt ez az összeg" - szerepel az MNB jelentésében. 

Ezért az óriási összegért pedig joggal érezhetik úgy a Fidesz vezetésében, hogy megéri a magánegészségügybe fektetni azt a sok-sok tőkét, és üzletelni akár Kóka Jánossal is.