Agrárszakértő: nem fog megállni az élelmiszerárak emelkedése, mert minden összetevő drágul

Agrárszakértő: nem fog megállni az élelmiszerárak emelkedése, mert minden összetevő drágul

Hollósi Dávid, az MKB Bank és Takarékbank agrár üzletágának vezetője az ATV Start című műsorában arról beszélt, szerinte arra kell törekedni, hogy monitorozzuk, mi folyik a világban, és a nálunk megtermelt, jó minőségű alapanyagokat próbáljuk itthon tartani.

Úgy véli, mivel Magyarország gazdasága nyitott, az alap élelmiszeripari termékeket - mint az étolaj, a baromfihús vagy a liszt - jó minőségben elő tudjuk állítani, de a jelentős részét exportáljuk. Ezek ára azonban már nagy mértékben függ attól, mennyi van a világpiacon belőle, és milyen termelési költséggel lehet azokat előállítani.

A KSH havi 511 ezres átlagfizetést jelentett, Jakab szerint a fideszes politikusok ezért nem ismerik a valóságot

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 200 forint volt. A bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - ismertette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szakember szerint az étolaj jelenleg kiemelkedően magas értéket mutat, az étolaj kereskedelmének 70 százaléka Ukrajnából és Oroszországból származik a világban.

Ez jelenleg a háború miatt nem működik, egy hiányos állapot alakult ki - tette hozzá.

Hiába az árstop, a társult termékek ezerrel drágulnak, amire az emelkedő infláció is negatív hatással van

Miközben a csirkemell, a far-hát árstop alatt áll, a csirkecomb ára az egekben. Hasonló a helyzet például a krumpli, a kristálycukor, vagy a liszt esetében is. Lehet, hogy a finomliszt nem drágulhat az árstop miatt, de a rétesliszt, illetve a porcukor, vaníliás cukor annál inkább.

Hollósi Dávid kifejtette,

ezeknek a termékeknek az előállítási költsége megugrott, hiszen nagyot drágult például a műtrágya, ami érezhető az étolaj vagy az állattenyésztési termékek árában is.

Az MKB Bank és Takarékbank agrár üzletágának vezetője hangsúlyozta, a termelőknek az a céljuk, hogy kicsit magasabb áron tudják eladni a termékeket, mint annak az előállítási költsége. Az, hogy milyen árakat tudnak érvényesíteni, a hatékonyságon múlik - jelenleg úgy látszik, hogy az állattenyésztési ágazatok közül Magyarországon a sertéstartás a legkevésbé hatékonyabb, de Kína például egy óriási szereplő.

Hollósi úgy véli,

a következő időszakban az élelmiszerárak emelkedése nem fog megállni, ugyanis minden összetevőnek emelkedik az ára, ami az előállításhoz szükséges.

Éppen ezért szerinte arra kell törekedni, hogy monitorozzuk, mi folyik a világban, és a nálunk megtermelt, jó minőségű alapanyagokat próbáljuk itthon tartani.

A szakember felidézte, a korábbi években például az itthon megtermelt búza felét exportáltuk, a maradék pedig bőven elég volt a hazai igények kielégítésére, ebből a szempontból tehát bőven önellátóak vagyunk.

Mint megírtuk, a Jobbik szerint kétszámjegyű infláció idején nem lehet agyonterhelni az embereket, és azonnali helyes döntéseket kell hoznia a kormánynak. Ezért Jakab Péter azt követeli a kormánytól, hogy radikálisan csökkentsék a benzinen és a gázolajon a jövedéki és forgalmi adókat, illetve hogy nulla százalékos áfa legyen az alapvető élelmiszereken.

Nulla százalékos áfa - Nincs segítség, Orbánék még beszélni sem hajlandóak a bevezetéséről!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn napirend előtti felszólalásában figyelmeztette a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőit, pusztán egy kormánypárti hazugság, hogy a magyar munkavállalók félmillió forintot keresnek havonta. Szerinte ideje lenne, ha megismernék a magyar valóságot.

Hétfőn a Parlamentben Jobbik elnöke felhívta arra a figyelmet, hogy nem lehet agyonadóztatni a magyar munkavállalókat, megfizettetni velük a 27 százalékos áfát, a 480 forintos benzinárat, miközben például a liszt ára 25 százalékkal, a tojásé pedig 50 százalékkal emelkedett.